marți, 13 octombrie 2009

Supa-crema de dovleac

Reteta pentru o supa delicioasa:
********************************
**

1 kg. dovleac, decojit, curatat de sâmburi si taiat în cuburi ,
2 cepe curatate si taiate fin ,
2 linguri de unt ,
1 litru supa clara de carne,

4 linguri smantana ,

2 linguri sâmburi de bostan

*********************************************************************************
- se pune untul în oala de supa - la foc iute si se da ceapa la calit;
- se adauga cuburile de dovleac si tim
p de câteva minute se lasa deasemenea la calit, amestecand;
- se sareaza si pipereaza dupa gust; se poate pune si o prize de nucusoara rasa;
- se toarna supa-de-carne in oala, peste dovleac si se lasa la foc mic sa fiarba, aproximativ 30 minute.

- cu ajutorul mixerului, se pasereaza dovleacul- as
a incat sa se obtina o supa-crema.
- se adauga smântana si se amesteca în supa;
- într-o tigaie, se prajesc sâmburii de bostan fara a folosi vre-o grasime;
Supa se serveste in farfurii, se presara deasupra cativa sâmburi de bostan si se picura- pentru decor- ulei de sâmburi de bostan.
Supa-crema este gata: Pofta buna!

**************************************************************************************

Poate ca stiati reteta...poate ca nu. La noi în casa este supa de toamna cea mai iubita! O recomand tuturor!
Si pentru ca recomandarea sa fie mai interesante: dovleacul nu contine grasimi si are doar 13 calorii/100g. Contine multa vitamina E, vitamina C si betacaroten - un antioxidant ideal (protejeaza de cancer si boli cardiovasculare). Semintele de dovleac, consumate crude, sunt bogate în vitamina E si fier.
Alte informatii despre dovleac si produsele din dovleac se pot citi aici

9 comentarii:

  1. Draga Carmen,nu-mi vine sa cred ca asa de repede ai postat-o.Multumesc tare mult ,esti o draguta,m-ai surprins acum,am citit ultimul tau articol si era sa ies cand vad putin mai jos numele meu.
    E usor de facut,cam asa fac si eu dar supa-crema de dovlecel,pe care-l rad.In rest cam la fel si cu crutoane.
    Deci,samburii trebuie musai prajiti? Se zice ca prin prajire isi pierd propr.astea grozave.
    Multumesc inca o data,te pup si te imbratisez si a propos de celalalt articol,sa stii ca este o mare,mare realizare ce se-ntampla la noi zilele astea.S-ar putea sa fie o schimbare in bine,o trecere la normalitate.
    Sa ai parte de bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Carmen,sa stii ca cineva chiar mi-a dedicat melodia Per Elisa cantata de Alice.Uite aici
    http://video.google.com/videosearch?client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=s&hl=ro&source=hp&q=PER+ELISA++YOUTUBE&um=1&ie=UTF-8&ei=6tnVStLPJJaQsAaSo_nTCw&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CBMQqwQwAA#
    Imi place fur Elise de Beethoven

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Elisa Ma bucur de doua ori:
    - ca reteta e "noua" si o gasesti usor de preparat- ai dreptate si mai e si ihmm-gustoasa! (singura dificultate e pana decojesti dovleacul! e ca o carapace de broasca testoasa!)
    - tin pumnii ca "realizarea" sa se implineasca! urmaresc blog-urile voastre si ma tineti la curent cu desfasurarea evenimentelor!
    O zi buna iti doresc!:-))

    RăspundețiȘtergere
  4. M-ai facut curioasa! am sa probez si eu reteta Supei-creme de aici! Nu mi-am putut inchipui ca se poate gati altceva in afara de Placinta cu dovleac - de cara sincera sa fiu nu sunt prea incantata! (si soacra-mea e specialista, deci nu se pune problema ca ar fi placinta nereusita!)

    RăspundețiȘtergere
  5. Liliana,
    intr-o ora ai aroma toamnei in farfurie!:-)
    Te asigur: supa e delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ai incercat sa presari deasupra( in loc de simburi de dovleac) migdale(cele rase ca petalele) rumenite in tigaie( fara ulei). O priza de muscat ii da o aroma deosebita.(nu prea mult ca ii strica gustul).

    Si la noi este supa care anunta toamna.
    N.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc misterioasei/misteriosului N. ;-)
    Curiozitatea mi-a crescut! voi incerca neaparat supa cu migdalele rumenite.

    RăspundețiȘtergere
  8. Du kennst mich doch.Ich mag nicht mit meinen ganzen Namen unterschreiben. Ich vertraue dem Netz nicht.
    Ich lese regelmäsig deine Einträge:-)) und freue mich. Übrigens ich melde mich jetzt schon für den Oktoberfest-Treffen nächstes Jahr.
    Liebe Grüße,
    Ich, Anonim, N.

    RăspundețiȘtergere
  9. A-ha, acum stiucine esti :-)
    N-am înteles de ce nu ai încredere in..., dar probabil ca nici nu trebuie sa înteleg eu totul!
    Cu "priza de muscat" e iar o poveste tipica...nucusoara se spune româneste si Muscatnuss pe germana :-)
    Ma bucur ca ma citesti! si ca faci comentarii, ma bucur deasemenea.
    Ein schönes wochenende wünsche ich Dir

    RăspundețiȘtergere