vineri, 12 iunie 2015

Roma - Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II


"Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II" cunoscut si sub numele de "Vittoriano" sau "Altare della Patria" - este monumentul național italian închinat primului rege al Italiei Unite - Victor Emmanuel II, rege care a înfaptuit unificarea Italiei în anul 1861, declarând totodata Roma ca si capitala a tarii. Supranumit "regele gentilom" el a păstrat Constituția liberală si a reusit separarea puterii statului si a bisericii.
Opera arhitecturala dedicata aniversarii a cincizeci de ani de la unire, a urmat stilul neo-clasic, în totala discordanță cu monumentele romane si cladirile mai vechi din Piazza Venezia, pe care realmente o domina. Monumentul are aproximativ 80 de metri înaltime si 120 de metri lățime si este vizibil chiar si din Piazza della Repubblica. Pentru a obtine suprafata dorita construirii monumentului au fost demolate multe cladiri medievale si chiar s-a modificat definitiv conturul Dealului Capitoliului - inima vechii Rome si cea mai importanta colina dintre cele sapte ale orasului.
Început în anul 1885, inaugurat în anul 1911 si finalizat în anul 1927, monumentul reflectă starea de spirit naționalist de la această dată. Construcția gigantică din marmură de Botticino alba ca spuma, este decorata cu numeroase statui alegorice, reliefuri și picturi murale, executate de artiști din toată țara.

Scara de la intrare duce catre o terasa cu doua fântâni cu reprezentări simbolice ale celor două mări care mărginesc Italia. Fântâna din stânga simbolizeaza Marea Adriatică și cea din dreapta, Marea Tireniană. Între fântâni se ridica statuia ecvestră de bronz reprezentându-l pe regele Victor Emmanuel, "părintele națiunii". Piedestalul contine reliefuri alegorice care reprezintă orașele italiene.
La baza statuii este mormântul Soldatului Necunoscut si Flacăra Veșnică, păzite zi și noapte de gărzi de onoare.
Partea centrala a monumentului este constituita dintr-o suita de coloane cu capiteluri corintice. Interiorul clădirii adaposteste "Museo del Risorgimento" compus din expoziții permanente despre războaiele italiene de independență, a steagurilor italiene, a navelor de război si o colecție de istorie marina.
Partea superioara este închisa printr-o terasa ce ofera o superbă ce ofera priveliste panoramica deasupra Romei. În stânga si dreapta monumentului, se ridica doua platforme ce poarta zeitati înaripate pe cvadrige. În stânga este Zeita Unitatii si în dreapta Zeita Libertatii.
Acest sanctuar al unificarii Italiei a fost poreclit de catre localnici "masina de scris" sau "tortul de nunta", datorita formei si a parapetului din marmura de un alb pur.

(articolul face parte din seria "Vacanta la Roma") 

8 comentarii:

  1. Ce locuri frumoase...inca nu am vizitat Italia dar e pe lista ;)

    http://butterfly9999.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ajung la Roma, dupa ce am vazut atatea aspecte impresionante si am citit randurile tale, despre cum nu exista banci, pentru odihna, o sa imi iau...lol... un scaunas pliant!!!.... sau si mai bine cu tot cu un carucior pentru a mai pune cate ceva necesar, sticla de apa, palarie, umbrela, evantai (am vazut eu ca se gasesc pentru cumparaturi astfel de carucioare...) :) super ideea mi-a venit gandindu-ma la oboseala ... :) :) ;)
    Acum revin la post... Trebuie sa fi fost o plimbare atat de grandioasa vizual, incat sa ai nevoie de mai multi ochi, pentru a vedea tot... Incredibil cate lucruri interesante pe aceste coline... Eu iti multumesc de prezentarile detaliate, (faci o munca de cercetare mare si aloci atata timp, incat, imi cer scuze ca nu am tinut pasul cu postarile...), de toate aspectele, 'bijuterii" - asa cum meritoriu le-ai prezentat si ma indrept spre Colloseum, tot aici, vad... (o sa retin si acest blog, acum la favorite)
    Calde salutari, din nou...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea Alexa, apreciez mult cuvintele tale si iti multumesc!
      simpatica esti :)) M-a amuzat bine ideea cu caruciorul pentru scaun pliant, sticla de apa, palarie, umbrela, evantai :)))) La începutul lunii iunie, caldurile au fost la limita suportabilului, de aceea ma gândesc ca în august este cu totul si cu totul altfel... caldura face sa nu ai putere sa cari bagaje - eu nu am avut decat poseta cu telefonul mobil si aparatul de fotografiat :) Sotul meu a avut o geanta de umar în care a avut actele si sticla de apa minerala - si iti spun ca a fost suficient. Poate ca noi am exagerat, am vrut sa vedem totul in doar 5 zile si de aceea am simtit atât de tare lipsa bancilor. Insa nici nu imi pot imagina sa-mi petrec timpul in camera de hotel, intr-o tara straina, intr-un oras superb! consider ca este pierdere de timp... Am batut toate strazile în lungul si în latul Romei ☺ Ne-a placut mult de tot si avem dorinta de a ne întoarce, cât de curând.
      Te îmbratisez cu drag si trimit deasemenea gânduri bune si calde salutari.

      Ștergere
    2. Cunosc...stiu aceasta bucurie de a vedea totul si de a incerca sa faci, astfel incat, sa tii pasul si sa contempli din mers... Oh, da...
      Glumeam, dar bag de seama, ca un astfel de carucior cu scaunas pliant ar fi tocmai nimerit...insa, da, ai dreptate...cam dificil cu "luatul" dupa tine...lol :) nici eu nu-mi imaginez cum as putea fotografia, bea niste apa, din cand in cand sa-mi mai fac poze, sa-mi mai dau cu eventaiul...sa schimb doua vorbe cu cineva din jur si sa ma mai si minunez "cu ochii-n patru"...
      dar, banui ca as reusii....somehow!!! lol... am divagat din nou... vara trecuta am cam reusit, cate ceva din astea, in sensul ca ducandu-ma pana la Oradea pentru biletele de tren, am reusit performanta de a face cunostiinta cu doi pensionari, ce ca si mine (lol nu ca eu as fi pensionara!!!!...:)*-*), doreau sa afle unde si cum se poate ajunge la agentie si de acolo in centrul istoric (pe care-l stiu cat de cat, daca stau sa ma gandesc)... ooopa, m-am gandit, si eu tot asta doream, fapt care a facut sa am astazi cateva poze facute de doamna, de undeva de loc din Covasna, cred... altfel as fi avut doar, oribilele, selfiu-ri din turnul Oradiei, ca ex... Si uite asa imi amintesc si de oamenii pe care i-am intalnit...
      Ehhh.... ce bine ca putem calatorii...
      Ganduri de bine, asemenea...

      Ștergere
    3. :) si noua ne place sa intram în vorba cu alti turisti sau vecini de masa la o cafea :)) Acum la Roma am schimbat adresele cu o familie de vârsta apropiata, venita din Frankfurt am Main. Apoi într-o zi la o pauza de cafea lânga masa noastra s-a asezat o familie din Australia :) ne-au spus ca serbeaza 30 de ani de casnicie într-un turneu prin Europa, la celalalt capat de lume fata de Australia :) Apoi într-o dimineata la micul dejun am povestit destul de zgomotos ;) cu o pereche de tinerei (de vârsta fetelor mele) veniti pentru a 3-a oara sa viziteze (în continuare) Roma :) Nu mai stiu cum îi cheama, însa mi-au parut tare simpatici si ne-au dat câteva idei bune pentru "cucerirea" Romei.
      Fotografii, e mereu complicat sa roogi în stânga sau dreapta pe cineva sa-ti faca o fotografie. De aceea, anul acesta am cumparat bat-selfie :)) Fetele mele aveau deja de mai bine de un an dar am considerat mereu ca un moft-freack-computer :)) Prin Roma însa umblau vanzatorii ambulanti cu palarii de carton si bete-selfie si am zis, 5 euro pot risca índiferent daca este o aiureala. Si surpriza a fost ca... wow ce-mi place! La inceput fotografiile au fost un pic strâmbe, dar pe masura ce am exersat, au iesit tot mai bine :) Cel mai rau la telefonul mobil este ca atunci cand bate soarele, ecranul este ca o pata gri... nu deslusesti nimic, dar... asa orbeste am fotografiat si selfiurile au fost chiar dragute :)))
      Te pup Alexa. Ganduri bune si îmbratisari :-*

      Ștergere