marți, 27 octombrie 2009

Regim de criza

Referitor la postarea din 27 septembrie, intitulata "27 septembrie- au trecut si alegerile" trebuie sa mentionez - cu parere de rau! - ca pesimistii au cam avut dreptate. Tumultoasa a fost viata din-naintea alegerilor, dar comparata cu situatia de acum...a fost totusi linistita! Criza economica loveste puternic mai departe! Ultimele date subliniaza ca recuperarea din cea mai profunda recesiune din ultimele decenii este în continuare neuniforma.
Pe fondul crizei creditelor si a situatiei economice nefavorabile, tot mai multe firme îsi anunta insolventa, provocând panica în rândul angajatilor. Dintre aceste firme ghinioniste fac parte si nume cu rezonanta internationala: magazinele universale Hertie si Woolworth, Fa. Pfaff producatoare de masini de cusut, Rosenthal- renumita fabrica de portelanuri, consortiul Arcandor- care a sacrificat pentru început Karstadt, Fa. Wolf - producatoare de masini si unelte de gradinarit, Fa. Trevira -stofe si fibre textile, Fa. Escada- moda de lux, Fa. Schimmel- producatoare de piane, din consortiul Duglas- Fa. Pohland- producatoare de îmbracaminte. Industria de autoturisme a înregistrat cele mai mari turbulente, împingând la faliment firme ca: Edscha, Karmann, Opel- în cazul ultimei, statul german încerca înca o interventie de salvare din situatia în care a fost târâta de gigantul american GM. Sirul esecurilor provocate de recesiunea economica globala, a început acest an în Germania cu Fa. de comert Sim Leffers si continua, luna aceasta înregistrând o noua victima: binecunoscuta firma Quelle- care pâna la sfârsitul acestei saptamâni va trebui sa concedieze 4000 de angajati!
Se spune ca tot a V-a firma, va trebui sa declare falimentul, lasându-si angajatii pe drumuri.
În luna septembrie, în Germania, au fost înregistrati 5 milioane de someri - cu alte cuvinte, fiecare a VII-a persoana capabila de lucru!
Daca pâna acum, firma la care lucrez eu a reusit sa asigure toate locurile de munca, azi, într-o sedinta scurta, ni s-a adus la cunostinta ca începând cu luna noiembrie- în anumite compartimente se va instaura regimul de somaj tehnic si reducerea programului de lucru de la 8 la 4-6 ore, cu salariul aferent diminuat! Aceasta solutie de compromis, are ca efect reducerea imediata a cheltuielilor si amâna actiunea de concediere în masa- din lipsa de noi contracte si comenzi. În speranta ca în curând situatia se va redresa, fortele de munca nu sunt (înca!) disponibilizate sedih... Firma la care este angajat sotul meu a aplicat înca din luna iunie acest regim de lucru!
Fiecare spera sa nu fie direct afectat, însa schimbari în bine nu se vad! Previziunile pentru urmatoarele sase luni ramân în continuare pesimiste! Conform specialistului elvetian în studii economice internationale - Marc Faber- "colapsul total" este inevitabil!
Pe plan social, politicienii alesi, cei noi si cei vechi, tocmai lucreaza la un pachet de reforme, ce prevad - dupa cum aflam de la TV- ceva micsorare de impozit, ceva sprijin pentru familiile cu copii si chiar se încearca o îmbunatatire a sistemului de asigurari medicale...reforme aplicabile pâna în 2013!
Pentru foarte multi oameni însa "timpul nu mai are rabdare"!
Eu sunt înca optimista...înca nu-mi fac griji, idei pentru un "Plan 2" înca nu caut, dar stiu ca daca va fi nevoie - voi gasi!
*****************************************************************************************************************************
PS. una din legile lui Murphy spune ca "Rezolvarea a 90% dintr-o problema se face de obicei în 10% din timp, restul de 10% rezolvându-se în 90% din timp!" tepuktangan
Aplicând in cazul meu, pozitia azi adoptat a rezolvat 90% din problema...deci ne-a ramas la dispozitie 90% timp! Ma gândesc ca e suficient pâna când vom iesi din criza!
O alta lege spune ca "în viata poti controla 10%, restul de 90% trebuie sa-l iei ca atare!" (Mario mi-a transmis azi -pe mail. Danke!) *****************************************************************************************************************************
Si daca-mi permiteti, fac aici o gluma:
România nu trebuie sa-si faca griji- având în vedere faptul ca este cu vre-o 50 de ani în urma Germaniei! tumbuk
(http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6244014-cand-vom-ajunge-din-urma-germania-standardul-viata-prin-2060.htm
http://khris.ro/index.php/10/2009/cand-vom-ajunge-din-urma-germania-la-standardul-de-viata-prin-2060/ )

7 comentarii:

  1. Doar cu 50?? Esti amabila... Ma gandesc cu groaza ce va fi la noi dupa alegeri...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmm! în cateva zile sunt si la noi alegerile! Optimismul tau este însa molipsitor...Asa este! ce-o fi -o fi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, tragica situatia prezentata aici!
    Am o întrebare- nu prea stiu cum e cu "programul redus" în situatia de somaj tehnic...Nu e bine totusi, ca se lucreaza 4-6 ore si se primeste ~65% din salar? :-( Cred ca si la noi va vi în curând cazul!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bog, nici eu nu sunt experta în acest domeniu, dar situatia este cam asa:
    persoana în cauza, are aceleasi cheltuieli privind deplasarea la locul de munca, dar primeste cum spui tu, aprox. 65% din salariu. Si mai mult, în cazul în care totusi se ajunge la situatia de somaj, atunci va pierde pentru a doua oara, deoarece calculul indemnizatiei de somaj se face procentual- din ultimele salarii obtinute, deci sa spunem 65% din 65%! :-(
    (Si nesiguranta în care traiesti în aceste cazuri este deasemenea o mare apasare psihica!)

    RăspundețiȘtergere
  5. De trait - traim tot timpul în nesiguranta! nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Da Bog, ai dreptate!
    Eu însa m-am referit aici la situatia de nesiguranta provocata suplimentar de regimul redus de lucru. Pentru ca trebuie sa iei în calcul, ca în aceasta situatie, se vor gasi totdeauna câtiva colegi- de altfel "simpatici"- ce vor sta la pânda sa-ti gaseasca vre-o greseala, prin care - spera ei-vor fi adusi în fata conducerii, într-o lumina favorabila! Si din pacate- se prinde!
    Daca pâna acum, mici neregularitati au fost trecute cu vederea, acum se vor însuma nefavorabil în cazul în care "va fi nevoie" de motive de concediere!
    TRIST dar ADEVARAT!
    Nici eu nu înteleg de ce -relativ multi oameni reactioneaza asa!?! Poate instinctul de supravietuire- are un efect mutant! :-(

    RăspundețiȘtergere