vineri, 13 noiembrie 2009

VINERI 13

Ei, cum ati trecut peste ziua de azi? Înca fara probleme? Ma bucur senyum! Si va doresc sa nu traiti nici un eveniment neplacut! Nici la mine nu s-a întâmplat nimic care sa întareasca superstitia ca VINERI 13 ar aduce GHINION. Probabil a lipsit Pisica Neagra?! (ha-ha, râd)
Teama de ziua de vineri ce cade pe 13 are si un nume: paraskavedekatriafobie (un cuvânt grecesc la origine) si reprezinta o forma specializata a fobiei de numarul 13. Bolnavii cronici merg atât de departe încât nu se dau jos din pat în zilele de 13 vineri! Altii îsi amâna calatoriile sau programarile importante si nu semneaza contacte de nici un fel! Se pare ca sunt tot mai multi care prefera sa nu-si asume riscul legarii anumitor activitati de numarul 13.
Astfel...multe blocuri turn numeroteaza etajele pâna la 12 normal si apoi continua cu 14! Multe hoteluri nu numeroteaza nici una din camere cu numarul 13, avioanele nu primesc numarul 13 si nici unul din pilotii de Formula 1 nu sunt înregistrati cu numarul 13! Mai nou, trenurile Intercity-Express nu au vagonul 13, ba chiar Ronald Reagan Washington National Airport in Washington D.C. nu are Gate 13 (la Terminalul B).
Catastrofa misiunii Apollo-13 a ramas în istoria NASA, anuntul „Houston, we have a problem“ devenind celebru. Însa primul eveniment istoric înregistrat legat de vineri 13 este masacrul Cavalerilor Templieri si arestarea Regelui Filip IV al Frantei care a avut loc vineri, 13 octombrie 1307.
Teama de ziua de 13 si mai mult, când aceasta cade vinerea - vine din cele mai vechi timpuri, religia oferind chiar doua exemple de acest gen! Se spune ca Adam si Eva au pacatuit gustând din Fructul Interzis într-o zi de vineri 13, zi în care au si fost alungati din Rai si la Cina-cea-de-Taina, ultima cina a lui Iisus Hristos, au participat 12 discipoli ai lui Iisus, al 13-lea la masa fiind tradatorul Iuda Iscarioteanul...
Biblia indica numarul 12 ca fiind armonios. Ziua are 12 ore dimineata si 12 ore dupa-amiaza. Se foloseste expresia "a batut ceasul ora 13" pentru a sublinia prezicerea unei nenorociri!
Au fost multe ghinioane puse pe seama acestei date, s-au scris si povestit multe, ba chiar s-au turnat si filme pe aceasta tema, unele din ele fiind gen horror, altele tratând latura comica a întâmplarilor dintr-o zi de 13 vineri.
Oricum am încadra-o...data de 13 cade într-o vineri de cel putin o data si cel mult de trei ori într-un an! Mult noroc si o seara fara griji va urez!...babaiMai sunt câteva ore si pentru anul acesta am depasit pericolul - daca putem vorbi despre asa ceva!

7 comentarii:

  1. Ha-ha-hi! Daca acceptam ghinionul cu vineri 13, pisica neagra...atunci acceptam si norocul cu întâlnirea hornarului! da de unde atatia hornari câte pisici de pribeag aleaga prin cartiere? :-)
    Dragut articolul! O seara buna, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah Lili! de câteva zile încerc sa sun la Mama, la diferite ore ale zilei si nu am dat deloc de ea! Ei, azi, vineri 13, m-am hotarât sa o sun pe celular (îl foloseste foarte rar, dealtfel) si...îmi raspunde! Din Spital! E internata de luni! Ah! sunt atât de necajita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce pot sa-ti spun? Îmi pare nespus de rau!Dar mai sunt câteva zile si esti la ea, nu? priveste totul pozitiv, VA FI BINE! cu 13 vineri nu are nimic de-a face!

    RăspundețiȘtergere
  4. Carmen draga,ii doresc multa sanatate mamei tale,sa treaca peste acest episod cu bine si tu sa fii linistita mai apoi .Doamne ajuta!

    Eu zic asa: se intampla numai daca crezi in ele,in superstitii.Eu nu cred,chiar ma incapatanez sa nu cred si asta ma ajuta mult fiindca ceea ce gandim poate fi izvor de fericire sau de necaz.
    De aceea se spune :"Da Doamne ceea ce gandeste nevasta cand intarzie EL si nu ce gandeste mama!"
    Iti doresc binele,draga mea :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, Elisa draga,
    multumesc...Mama e de fapt internata pentru analize...dar e greu când esti singur! Saptamâna viitoare este ziua ei de nastere!

    Cât privesc superstitiile, nici eu nu cred în ele! E curios însa ce multi oameni îsi ghideaza viata dupa aceste prejudecati si credinte primitive! Si ai perfecta dreptate: felul în care gândim are puterea de a atrage energii pozitive sau negative din Univers.
    Te pup si eu Elisa :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Am trecut cu bine, evitând să ies din casă...

    RăspundețiȘtergere