luni, 9 noiembrie 2009

20 de ani de libertate

ros
9 noiembrie 1989 este ziua în care orice german îsi aminteste ce a facut...o zi care nu va fi niciodata uitata!
Astazi, dupa 20 de ani, în Berlin se desfasoara o mare serbare, toti participantii sunt veniti de buna voie si cu multa, multa bucurie! Spectacole, muzica, amintiri...tema libertatii si pacii este preluata de toate posturile televiziunilor. Interviuri cu personalitati si oameni simpli, staruri internationale... Nu se discuta decât despre schimbarea istorica pe care a adus-o caderea Zidului Berlinului în întreaga Europa.
Bundeskanzlerin Angela Merkel alaturi de presedintii Poloniei si Uniunii Sovietice de acum 20 de ani- Lech Walesa si Michail Gorbatschow, au pasit azi impreuna peste granita de odinioara- pe strada Bornholmer, acolo unde trecerea a fost libera pentru prima oara. Astfel s-a declarat deschisa marea Serbare a Libertatii ("Fest der Freiheit"). Alaturi de Bundespräsident Horst Köhler, sunt prezenti la aceasta festivitate sefii de stat al tuturor tarilor EU, ministra afacerilor externe SUA- Hillary Clinton si presedintele Rusiei- Dimitri Medwedew. Asta-seara, spectacolul va atinge punctul culminant prin efectul domino de cadere a unui zid simbolic, construit din panouri de zapada-artificiala. Se spune ca sute de elevi din lumea întreaga, au realizat peste 1000 de panouri ce imita panourile de beton ce desparteau Berlinul -în doua lumi.
Se transmit continuu povesti emotionante, adevarate, traite acum 20 de ani, despre care acum se poate discuta deschis...Multi nu au aflat niciodata despre triumful libertatii, multi vor trai viata-ntreaga marcati de evenimentele din-naintea acestei date istorice, dar pentru cei mai multi, caderea Zidului a adus împliniri, bucurii si realizari! Frau Merkle - ca fost cetatean DDR, este cel mai bun exemplu de integrare în Germania unificata!
Din punctul meu de vedere, trebuie sa spun ca, în anul 2000 când m-am mutat în Germania, a fost cam tot asa ca si când -spre exemplu- m-as fi mutat din provincie în Bucuresti! S-a întâmplat doar pentru ca Europa s-a deschis atunci, în noiembrie 1989. Nu planuisem asta...asa a fost sa fie...De atunci am vizitat toate continentele lumii...mi-am împlinit dorinte la care nici nu as fi îndraznit sa visez înainte de 1989!
Se spune ca americanii au "Yes we can!" si germanii au "Wir sind das Volk!" Acum 20 de ani sub puterea vointei poporului, s-a întâmplat ceea ce teoretic nu se putea întâmpla niciodata: caderea sistemului dictatorial si deschiderea spre democratie, unificarea Europei!
PS. Ploua si e frig, dar piata din fata Portii Brandenburger din Berlin este plina! si rasuna de bucurie!
rosros

7 comentarii:

 1. Carmen, frumos ca ai scris despre aceasta! Libertatea si Speranta s-au nascut în noiembrie 1989.
  Tu ti-ai folosit sansa- asa. Si ai reusit, felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 2. Carmen draga, bine ca am vazut la tine...eu am uitat! ma uit si eu acum la televizor- pe TV5

  RăspundețiȘtergere
 3. Da Codruta, multumesc :-)

  Lili- tocmai a fost pornit dominoul! Zidul Jocului cade...Zidul Urei a cazut acum 20 de ani! Ce emotie!

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce pot spune in aceste momente?Bucuria sa fie permanenta si aparata.Bucuria libertatii sa dainuie si tie iti doresc o viata asa cum ti-ai dorit si cum o ai pe mai departe.Fii fericita,Carmen :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Multumesc Elisa,
  tie si copiilor tai, aceleasi gânduri bune!

  RăspundețiȘtergere
 6. Draga mea, a fost si Basescu, insotit de un tanar a carui mama a murit la Revolutie. Si se pare ca persoana din garda lui Basescu e aceea care a luat urnele cu cenusa celor 40 de oameni care au fost incinerati la Bucuresti si a aruncat-o in gura unui canal.

  Si asta dupa 20 de ani, in Romania...

  RăspundețiȘtergere
 7. Pe blogul d-nei Lucia Verona, într-un scurt schimb de cuvinte am aflat ca Basescu a fost la Berlin, eu nu-l vazusem în transmisiunea în direct de la TV. Dar ce spui tu aici, Carmen draga...e înfiorator!

  RăspundețiȘtergere