marți, 24 noiembrie 2009

Burj Dubai / برج دب

La data de 2 decembrie a acestui an, cu ocazia Zilei nationale a Emiratelor Unite, se pare ca va fi inaugurata cea mai înalta cladire din istoria omenirii - Burj Dubai, deosebitul eveniment ce a fost oficial programat pentru data de 4 ianuarie 2010.
Constructia a început în anul 2004 si planurile au fost tinute secret, asa încât pâna nu demult, nu s-a stiut exact ce înaltime va avea impresionanata cladire araba.
Taipei 101, cu cei 509 metri, a detinut recordul de cea mai înalta cladire locuibila din lume însa Burj Dubai l-a depasit cu "doar" 309 metri! Sunt 189 etaje si pâna acum s-au investit peste 20 miliarde dolari americani în construirea acestui "zgârie nori" ce va gazdui totodata cel mai mare centru comercial din lume.
56 lifturi vor lega etajele între ele, functionând cu o viteza de 10 m/s (36 km/h)!
Primele 37 etaje sunt planificate sa functioneze ca hotel. Interiorul cladirii este decorat de designerul Giorgio Armani, iar unul dintre cele noua hoteluri din incinta turnului se numeste chiar Hotel Armani.
De la etajul 38 pâna la 108, sunt 779 apartamente private, primele 700 au fost vândute prin licitatie, în mai putin de 8 ore! Urmatoarele etaje gazduiesc 43 birouri ale unor firme si deasemenea câteva Suite; la etajul 78 exista o super-piscina iar la etajul 123 va fi cea mai mare receptie! Etajul 124 (440 m.) este deschis printr-o platforma exterioara si terase, fiind însa doar a treia terasa la înaltime din lume (dupa SCFC -Shanghai si CN Tower -Toronto ).
Fundamentul constructiei are forma de Y si platforma de baza are o suprafata de 7000m².
Ambitiile omenirii nu se opresc însa aici! Conform celebrului ziar rusesc Pravda, compania americana Tsui Design & Research a finalizat proiectul pentru urmatoarea cea mai înalta cladire din lume. Aceasta va avea o inaltime de 3,219 kilometri, va numara nu mai putin de 500 de etaje si va putea gazdui 1 milion de persoane. Potrivit proiectantilor, o calatorie cu liftul pana la ultimul etaj al cladirii intitulata Ultima Tower se va efectua in 9 minute si 40 de secunde. Ultima Tower va depasi de cinci ori Burj Dubai, cea mai inalta cladire din lume in acest moment.
banyakckp

7 comentarii:

  1. Rămâi fără cuvinte când vezi ce realizează oamenii aceia. Iar la noi au făcut 40 de km de autostradă în 7 ani, sau ceva de genul ăsta.
    Mda, diferențe de percepție a priorităților...

    RăspundețiȘtergere
  2. Unde sunt bani si interese puternice, s-a mai dovedit înca o data ca nu exista limite!

    RăspundețiȘtergere
  3. Waw! Ce mai palate construiesc arabii! si altii nu stiu ce sa puna mâine pe masa copiilor! Daca au o masa! :-(

    RăspundețiȘtergere
  4. ai dreptate Liliana! ei sunt detinatorii “aurului-negru” dar si aceasta rezerva este pe sfârsit...

    RăspundețiȘtergere
  5. Anul trecut am fost in Dubai si am platit 170€/persoana pentru o vizita de 2 ore în Burj Al Arab, cu mic dejun inclusiv! (sotul meu a tinut neaparat!) :-) {inaugurat in 2005...e deja batran!}

    RăspundețiȘtergere
  6. in turn esti mai aproape de cer ... dar nu de DUMNEZEU!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sorigabi,
    ai perfecta dreptate!

    Codruta,
    vrei sa spui 340€ pentru 2 ore?...s-a meritat investitia?!

    RăspundețiȘtergere