marți, 10 noiembrie 2009

Civilizatia Maya si anul 2012

Pe 12 noiembrie a.c. va avea loc premiera mondiala a filmului "2012" pentru producerea caruia s-au investit peste 200 milioane dolari americani (ne aflam oare în plina criza financiara?!). Scenariul se bazeaza pe ideea ca la data de 21.12.2012 - conform calendarului mayas, ciclul vietii pe pamânt se va sfârsi. Nu sunt un fan al filmelor SF si nici a celor care prezinta catastrofe...Personal - sunt fascinata de cultura Maya si sunt tare curioasa în ce masura sunt pezentate în film informatii despre acest popor ce a trait în centrul Americii, în zona în care azi exista Yucatan, Guatemala, Belize si Mexicului de sud ( provinciile Chiapas si Tabasco). Piramidele si templele descoperite aici atrag turistii din lumea-ntreaga, 70 milioane pe an. Informatiile ce ne-au ramas despre popoarele Quiché-Maya sunt înca învaluite în mister. Calendarul Maya începe în 12 august 3114 î.Hr. si se încheie la 21.12.2012 si s-a potrivit pâna azi cu o exactitate de 23 secunde! Este clar demonstrat ca legile marematicii si fizicii moderne erau pe atunci un instrument de lucru normal, mayasii fiind observatori perspicace, sensibili la ciclul natural al soarelui, lunii si planetelor. Pe baza calculelor precise, ei au aflat înca acum 4000 de ani ceea ce noi stim doar de câteva decenii si anume faptul ca pe data de 21 octombrie 2012 va începe alinierea Sorelui nostru cu stelele din centrul Caii Lactee. Alinierea culmineaza în ziua solstitiului de iarna, pe data de 21 noiembrie 2012, când Soarele va fi pe aceeasi linie cu Ecuatorul Galactic! O catastrofa cosmica?... sunt de ignorat profetiile Maya? Sta oare în puterea oamenilor schimbarea soartei? Ca va fi o zi obisnuita sau nu...vom afla în curând. Pe aceasta tema se fac tot felul de speculatii...Cert este însa ca pâna în 1973, cu toate cunostintele pe care omenirea le-a detinut, nu s-a putut descifra nici un cuvânt al documentelor Maya. Au fost descoperite 4 codiciluri- înscrieri facute pe scoarta de copac acoperita cu var si împachetate în piele de caprioara. Un codex se afla la Dresden si contine date exacte despre Venus; alt codex se afla la Paris si se pare ca ar contine un tip de zodiac Maya. Un alt codex este la Madrid si cel mai proaspat autentificat (1983) se numeste Grolier, este detinut de Ciudad de México si contine probabil linia dinastiilor. Misterul celor 4 codice este întretinut si de catre autoritati- ce tin în secret aceste doumente! (oare de ce?!)
Mayasii au dezvoltat un sistem de scriere foarte complex, folosind pictograme si elemente fonetice sau silabe.
Ei reprezentau numerele pe baza numarului 20- ceea ce le-a dat posibilitatea de a reprezenta numere foarte mari. Astfel sistemul numerelor contine linii si puncte, un punct reprezentând 1, o linie însemnând 5. Tot baza 20 au folosit-o si în celebrul calendar.
Bogatele cunostinte astrologice le-au combinat si în arhitectura. Complexul CHICKEN ITZA este una din cele 7 minuni ale lumii, supranumita " Tarâmul fagaduintei". Situl are mai multe componente: Piramida Kukulcan (‘El Castillo’-Castelul), Piata celor 1000 de coloane,Templul Curtii Ovale, Tempul Jaguarului, Tempul Razboiul-Templul Chichen Itza propriu zis, Observatorul, Osuarul, Platforma Venus, Plaforma Uliului si Jaguarului, Drumul catre Locul de Sacrificii, Platforma Craniilor, Templul Barbatului Barbos. Piramida Kukulcan sau Quetzalcoatl sau El Casillo... mayasii ramân în continuare o civilizatie misterioasa, aparuta din neant, cu o origine nedeslusita si disparuta la fel de misterios...
Poate ca vom descifra enigma Maya înainte sa se scurga cele 1096 de zile ce au mai ramas pâna la fatidica data! Poate ca vom descoperii înca multe despre NOI- actualii locuitori ai Planetei Albastre...Raspunsul pluteste...trebuie doar sa-l întelegem si sa pasim încrezatori în anul 2013!

Mai multe pe aceasta tema:
http://art-zone.ro/editorial/Piramida_Monumentul_Maya_Chicken_Itza_Mexic_cele_sapte_7_minuni_ale_lumii_poze.html
http://www.subtire.com/2007/12/29/civilizatia-maya-extraterestrii-2012-si-sfarsitul-lumii/
http://de.wikipedia.org/wiki/Maya
http://www.scribd.com/doc/19186799/Civilizatia-Maya-Sfarsitul-Lumii-in-Anul-2012
http://de.wikipedia.org/wiki/2012_(Film)
http://www.youtube.com/watch?v=YhTjrQSfWCs

6 comentarii:

  1. Da, un film care promite mult avand in vedere faptul ca este sub regia lui Roland Emmerich, cel care a scris scenariile si a si condus regia filmelor: Stargate, Independence Day, Godzilla, The day after tomorrow, 10000 B.C. :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. :-) si eu care credeam ca am mai gasit un pasionat Maya! Dar e bine si asa...

    RăspundețiȘtergere
  3. Popul Vuh -textul sacru al mayasilor, prevede cataclismul cosmic ce va marca finalul civilizatiei cunoscute si nasterea uneia noi.Indiferent cat de reticenti am fi, e imposibil sa nu tinem seama de cosmogonia vechilor popoare mezoamericane. Asta pentru ca, pe langa exceptionalele dovezi de acuratete si precizie furnizate de calendarul maya si de constructiile lasate mostenire de civilizatiile disparute, unele descoperiri ale ultimilor ani ne pun pe ganduri.

    RăspundețiȘtergere
  4. heeei...Sorigabi! În sfârsit o/un interesat de Maya!:-))

    RăspundețiȘtergere
  5. :-) un interesat...printre altele si de civilizatiile disparute. O seara placuta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere