luni, 28 septembrie 2009

Cea mai mare serbare populara din lume!



Oktoberfest atrage in fiecare an, turisti din intreaga lume, peste sase milioane- spun statisticile! Mi-am adus si eu aportul la pastrarea traditiei prin participare, ieri -duminica seara.
Râuri pestrite de oameni veseli, actori celebri, personalitati ale vietii politice sau sportive fac sa creasca atmosfera de buna-dispozitie! Anii trecuti: Paris Hilton, Pamela Anderson, Salma Hayek, Franz Beckenbauer, Boris Becker, etc. Ieri au lasat sa fie vazuti Vicky Leandros, Roberto Blanco, Verona Pooth...
In ultimii ani, s-a stabilit nescris, parca obligativitatea uniformei, asa incat, costumul popular bavarez a devenit sursa de inspiratie a multor creatori de moda. De la costumul traditional, la costume de lux exagerat si pana la cele ieftine si de prost-gust, pantalonii de piele si Dirndl, au devenit piese vestimentare iubite si purtate mândru –macar pentru o seara! Trebuie sa spun ca m-au amuzat, dar le-am si admirat pentru curaj, negresele si asiaticele purtatoare de tracht bavarez!
Aceasta serbare gigant a inceput acum o saptamana prin traditionala parada a cârciumilor si porturilor nationale, deschiderea oficiala fiind facuta anul acesta, de catre Ministrul-prezident al landului Bavaria (normal deschiderea o face primarul orasului) care a dat cep primului butoi de bere si a rostit traditionalul "O’zapft ist"; din acest moment curg rauri de bere Wisen Märzen- special preparata pentru aceasta ocazie in München. Cu muzica traditionala bavareza cat si moderna- cu texte hazlii, interpretate in dialect, voia buna devine molipsitoare si fiecare cauta sa se simta cat mai bine! Fiecare in felul lui! Unii de exemplu, rezerva din timp si pentru bani multi, o masa intr-unul din cele 14 corturi si nu mai parasesc locul, decat la ora inchiderii! (Un cort are capacitatea de peste 10.000 locuri (!) si sunt in total peste 200 de standuri de agrement.)
Eu mi-am permis de asemenea excese, pentru care va trebui sa transpir mult la antrenamentul de Tai-bo in clubul Everybody Fitness- a carei membra sunt de altfel de ani de zile.
Am inceput cu un sandwich cu pastrav afumat, apoi am mancat o pulpita de purcel la protap, am baut o Halba (juma’de litru) de bere, am savurat o "vata-pe-bat" amintindu-mi de copilarie si am rontait migdale prajite in zahar-ars...O-o-o, acum ca scriu, realizez si mai mult cate "pacate" mi-am facut!
Am admirat panorama târgului feeric luminat, de la inaltimea de 50 m. în Risenrad, într-o cabina sub forma casutei de turta-dulce din povestea lui Hänsel si Gretel, m-am amuzat copios impreuna cu sotul meu, învartindu-ne pe caruseluri si participand- activ sau doar pasiv, la diverse jocuri organizate de inventivele standuri de agrement si ne-am dovedit înca o data ca nu am uitat sa fim copii!
Nu ne-am stricat buna-dispozitie - insa un pic ciudat ne-am simtit, vazand la fiecare 50 de metri, cate o trupa de politisti inarmati – ca raspuns preventiv la amenintarile facute de curand, de gruparea terorista al-Qaida. Putem spune ca am avut inca o data noroc, nu a fost nici un atentat!?! Dar ideea ca traim intr-o lume-nebuna ne însoteste peste tot!
Oricum, seara petrecuta la Oktoberfest a fost deosebit de agreabila si daca v-am stârnit curiozitatea, mai aveti timp pâna duminica urmatoare sau ... veniti neaparat anul viitor!

Un comentariu:

  1. Probabil n-am sa-mi pot permite sa partiip vre-o data la Oktoberfest...Iti multumesc tie Carmen, pentru ca macar asa, citind articolul tau- am si eu habar cum se petrece pe acolo...

    RăspundețiȘtergere