joi, 22 octombrie 2009

Octombrie se apropie cu pasi grabiti de Noiembrie...

"Sarbatoarea Tuturor Sfintilor" Allerheiligen /All Sants’Day) este una din marile sarbatori crestine. Bisericile occidentale serbeaza aceasta zi dupa calendarul gregorian, pe data de 1 noiembrie. ( În bisericile orientale, se numeste "Duminica Tuturor Sfintilor" si se serbeaza în prima duminica dupa Rusalii).
Câteva zile înainte, se curata mormintele celor dragi, se aduc coronite si jerbe de flori iar noaptea de 1 noiembrie spre 2 noiembrie este un prilej pentru membri familiilor de a se întâlni, de a merge la cimitir, spre cinstirea rudelor decedate.
Aceasta sarbatoare a fost preluata mai peste tot în lume, românii ortodocsi denumind-o "Ziua Mortilor".
Seara din ajunul Sarbatorii Tuturor Sfintilor - preluata de la irlandezi, mai întai de catre americani si în ultimii ani de tot mai multe popoare, se numeste "All Hallows‘ Even" (Allerheiligend Abend), prescurtat: "Halloween".
Legendele celtice spun ca în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, când câmpurile ramân pustii si natura intra în hibernare, granita între Lumea Viilor si Lumea Mortilor se deschide si Sufletele ratacite, cu multe pacate neiertate, bântuie dintr-o lume in alta! Pentru a se pazi de aceste duhuri rele, familiile pun in fata caselor câte un dovleac cioplit si lumanari aprinse. Pentru a înveseli atmosfera si a uita de teama, se dau petreceri mascate. Costume tipice acestori seri galagioase sunt: Zâne, Vrajitori, Bostani, Schelete, Vampiri, Lilieci, in combinatiile culorilor: negru, oranj, alb, gri, galben si rosu. Copiii alearga în grupuri, de la o casa la alta, spunând "Pacaleala sau dulciuri!" (Trick-or-treat ! / Süßes oder Saueres! ) – ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa!
Traditiile sunt atât de vechi, încat cei mai multi au uita motivul sau sensul, oferind alte interpretari. În Statele Unite si Canada –Halloween - a capatat aspect de sarbatoare populara. În Germania este foarte cunoscuta începand cu anii ’90 (dar înca foarte criticata de catre evanghelici).
Ma mira faptul ca românii - de altfel un popor foarte superstitios - nu recunosc sarbatooarea de Halloween.
Ziua de 2 noiembrie – ultima din aceasta serie de sarbatori crestine – este numita "Ziua Tuturor Sufletelor" (Allerseele / All Souls‘ Day ) si este sarbatorita în biserici, prin rugaciuni pentru iertarea si usurarea pacatelor celor "dusi pe lumea cealalta".
Ziua de 11 noiembrieMartinstag – este ultima mare sarbatoare înainte de Postul Nasterii Domnului - mult iubita de catre cei mici. Construite cu sau fara ajutor (sau mai nou cumparate) – lampinioanele însotesc procesiunea copiilor ce parcurg un anumit traseu si intoneaza cântecul Sf. Martin (Martinslied). Biserica ofera copiilor participanti, dulciuri iar acasa familiile organizeaza o masa de seara bogata, carnea de gasca fiind nelipsita din meniu.
Sotul meu este catolic si noi traim evenimentele vietii religioase, fara exagerare - in acceasi masura ca si cele ortodoxe, combinand si pastrând traditiile cât putem de bine!
Si în general. viata de zi cu zi încercam sa o construim dupa principiul " Fiecare zi reprezinta un nou inceput, o noua mica viata. Aceasta zi ne da ocazii pentru a invata ceva nou: exista lucruri care ni se vor intampla doar o data in viata, si depinde de noi daca vom profita de acestea sau nu" (Felice Leonardo Buscaglia)

5 comentarii:

 1. Foarte interesant tot ce spui tu aici. Ai dreptate, treditiile sunt asa vechi, ca nu mai stim exact de ce facem una sau alta...asa am învatat de la parinti si parintii de la bunici...si copiii mei vor transmite obiceiurile mai departe...
  Despre Halloween nici n-am stiut ca e sarbatoare celtica! O asociam tot timpul cu americanii...
  Acum ca stiu legenda, înteleg mai bine si dintr-o data se leaga totul altfel...
  Multumesc pentru informatii.
  O zi buna! :-)

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, se apropie Ziua Mortilor si eu ma voi duce saptamâna viitoare, ca de obicei, sa curat mormântul bunicilor.
  Citind rândurile talem-a cuprins asa o tristete, pentru ca eu metg mai tot timpul singura- cu toate ca neamul din care ma trag e mare!
  Ce frumos spui tu ca : aceasta sarbatoare nu este doar un prilej de a comemora pe cei dusi dintre noi, ci si un motiv de a se aduna restul ramas al familiei...

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu cu astea bisericesti nu o am...port amintirea mortilor in suflet...
  Perteceri...sunt cel mai mare amator... indiferent care e motivul! OK acum daca si stiu e parca mai interesant. Abia astept o invitatie la Halloween-Pary

  RăspundețiȘtergere
 4. tja- ce pot spune?!
  *Liliana - o zi buna deasemenea!

  *Codruta - îmi pare rau :-( dar mai încearca o reuniune a familiei. Nu da speranta!

  *Bog - am ramas fara cuvinte!

  RăspundețiȘtergere
 5. Asa e, fiecare zi e un nou inceput - ma refer la ultimul paragraf.

  RăspundețiȘtergere