joi, 8 octombrie 2009

Premiul Nobel pentru literatura 2009

Patriotismul striga de bucurie in inimile românilor!
Astazi la orele amiezii, in Sockholm, Premiul Nobel pentru literatura a fost decernat scriitoarei germane, nascuta in Romania - HERTA MÜLLER.
Intreaga presa mondiala scrie despre succesul scriitoarei nascuta in 1953 în satul banatean Niţchidorf. Herta Müller a studiat la Universitarea din Timisoara- sectia germanistica si pana in anul 1987 a trait in România. Sicanele securitatii comuniste au silit-o sa emigreze in Germania. Si-a continuat cu succes cariera începuta în România, obtinand de-a lungul anilor numeroase premii de prestigiu. In prezent locuieste in Berlin si este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie
Asa cum Alfred Nobel a stabilit prin testament, va fi premiata "cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistică", iar Herta Müler a dovedit de-a lungul anilor ca valoarea publicatiilor ei e de durata ( Niederungen- 1982, Angekommen wie nicht da -1994, In der Falle -1996 si Atemschaukel -2009).
Premiul Nobel pentru Literatură va fi decernat oficial pe data de 10 decembrie in Stockholm si consta dintr-o medalie de aur, o diplomă Nobel, o valoarea materiala de 10 milioane coroane suedeze ( aproximativ 970 000 euro) si bineinteles recunoasterea valorii autorului pe plan mondial.
http://www.agenda.ro/news/news/23641/banateanca-herta-muller-a-castigat-premiul-nobel-pentru-literatura-2009.html
http://www.heise.de/newsticker/meldung/Herta-Mueller-erhaelt-Nobelpreis-fuer-Literatur-817966.html
http://www.sueddeutsche.de/kultur/988/490366/text/

*

4 comentarii:

 1. Asteptam acest premiu. Sunt fericita sa citesc ca l-a castigat o autoare cu radacini pe aceste meleaguri. Multumesc pentru veste. O sa aprofundez... :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Bun venit Calatorule pe pagina mea!
  Da, asa o veste trebuie trâmbitata si m-am grabit sa o fac! Iar maine am sa cumpar cartea-Atemschaukel- si ma apuc de citit!

  RăspundețiȘtergere
 3. Carmen, mai patrioti sunt cei plecati decat cei ramasi. Aici, la tv, am vazut un ziarist cunoscut si "mare" scriitor aruncand cu noroi in Herta Muller.

  RăspundețiȘtergere
 4. Numele Hertei Müller este zilele acestea mai mediatizat decât poate oricând!
  Si discutia începe înca de la întrebarea : Este sau nu românca?
  Herta Müller, pe vremea când era cetatean român, avea nationalitate germana. Acum, si-a schimbat doar cetatenia- în germana. Faptul ca este nascuta în România nu poate fi contestat iar experienta de viata pe care a acumulat-o pâna acum, a format-o, devenind ceea ce azi este: câstigatoarea Premiului Nobel pentru Literatura 2009! Si faptul ca trei sfert din viata pe care a trait-o - a trait-o în România, nu poate fi contestat de nimeni!
  Ne nastem fiecare cu o soarta; soarta ei a fost sa fie fiica unui fost-ofiter SS, dupa ce fascismul a fost înlaturat de la putere si înlocuit cu un regim politic totalitar; soarta ei a fost sa creasca într-un neam persecutat, nevoita fiind sa împartaseasca aceleasi nedreptati si umilinte! Ura pe care a acumulat-o e mare si o va însoti întreaga viata.
  Ca ne place sau nu, parerea mea e ca nu avem voie sa judecam pe nimeni! Nu vom sti niciodata ce am fi devenit noi si cum am fi reactionat, in circumstantele date!
  Istoria se repeta...ca se numeste sclavagism...comunism...capitalism...nemultumiti si neîndreptatiti au fost si sunt peste tot pe lumea asta. Unii mor în anonimat, altii devin istorie!

  RăspundețiȘtergere