duminică, 7 februarie 2010

Deosebiri-Asemanari / România-Germania: SPORT

Acum câteva zile, prietena mea Calator m-a întrebat în "Vi s-a întâmplat si voua": "sport de 5 ori pe saptamana? Se practica asa ceva? Mi-e greu sa imi imaginez". Si...în primul moment m-am gândit doar la situatia mea; mai târziu am realizat de fapt ca întrebarea era la modul general si absolut fondata! Si eu credeam acum zece ani, ca toti nemtii sunt burtosi si-si petrec timpul liber bând bere! Acum însa stiu ca sport de masa ca în Germania nu se practica nici pe jumatate în România! Nici eu nu-mi închipuiam multe când viata mea a început aici în Germania.
De aceea m-am hotarât sa abordez un serial "Deosebiri-Asemanari / România-Germania" si tema de azi este SPORT.


Ca orice copil, am cautat sa descopar ce zace în mine si paralel cu clasele primare, m-am înscris la diverse cursuri: sport si pictura. Pictura, la Casa Pionierului, am urmat o data pe saptamâna, timp de 4 ani, apoi am abandonat. Sportul, de 2-3 ori pe saptamâna! Am început cu gimnastica artistica, am trecut apoi la atletism unde eram foarte buna la sarituri, uram însa alergarea de rezistenta. Pentru ca antrenamentele începeau si se terminau cu 4-5 ture în jurul stadionului, dupa o jumatate de an am renuntat. În timpul acestor luni am înteles ca nu sunt facuta "sa alerg de una singura" si ca am nevoie de sustinere, de o echipa. Am încercat baschetul, însa am înteles curând ca nici pentru directul impactul cu adversarul nu sunt facuta! În timpul unei ore de sport prin clasa aV-a, am fost selectionata pentru echipa de volei a Scolii Sportive. Eram cu înca trei fetite din clasa mea si mi-a placut mult. Dupa jumatate de an am ramas singura din clasa; si am continuat...pâna când am fost însarcinata cu primul copil (la 25 de ani). Da! Antrenamentele au fost din ce în ce mai serioase, de 3 ori pe saptamâna tehnica cu mingea, o data antrenament de forta si o data meci! Dupa ce am împlinit 18 ani si am facut parte dintr-o echipa de întreprindere, care a jucat si în divizia A (!) antrenamentele au fost zilnice, câte 4 ore plus meci la sfârsit de saptamâna. Deci când vorbesc despre sport, stiu serios ce înseamna asta!
Si acum sa va mai povestesc faptul ca în timpul liceului, în clasa mea de 45 colegi, sport facem doar eu, Firuta- handbal si Nicu- judo; restul ..?!
Odata (eram deja mamica), s-a organizat Crosul Primaverii în orasul nostru si eu participam din partea întreprinderii în comitetului de organizare. Cu toate ca mobilizasem vreo 5 pustoaice, de prezentat s-au prezentat doar doua si când acestea au vazut concurenta, au început sa tremure de emotii. Eram îmbracata lejer, jeans, bluza si pantofi sport si... m-am vazut nevoita sa particip! Doar era vorba de renumele fabricii! Au pornit nu mai mult de 30 tinere...Am luat locul doi! Fara încalzire prealabila si fara echipament!
Asa ceva nu s-ar fi putut întâmpla în Germania! Când în ziar se anunta o competitie de acest gen, participa din proprie vointa sute! Trebuie departajati pe categorii de vârsta, puhoiul e altfel de necontrolat! Prescolari, scolari, tineri, adulti si seniori! Toti dornici sa arate în ce forma sportiva sunt! Pentru ca în Germania, cel mai îndragit sport de masa este crosul; toata lumea alearga, aleile parcurilor sunt batute din primavara pâna în toamna târziu. Chiar si sotul meu a participat acum câtiva ani la Maratonul Hamburgului; alearga înca azi, o data pe saptamâna o tura de 10 km într-o ora (si tocmai a schimbat al 6-lea prefix!), eu îl însotesc pe bicicleta :-) Am colegi de servici care participa la triatlon în mod regulat, atât în Germania cât si în strainatate! Totul din pura placere si pe cheltuieli proprii!
Ficare al cincilea adult, este membru al unui Fitnessclub, iar în clubul meu, cel mai vârsnic participant are 81 de ani!
Despre înot...toate piscinele acoperite sunt arhipline! Cum se încalzeste, lacurile sunt asaltate, dar nu "la un gratar" ci la înot si o cura de soare! Sâmbata dimineata când mergem noi la piscina, într-un bazin tocmai începe "ora bebelusilor" si câteva minute privim gogosile plutitoare, minunându-ne cât de dragalasi pot fi! În Germania toti copiii de gradinita, participa la cursuri de înot si primesc diploma "Calutul de apa".
Despre ciclism ce sa spun?! Fiecare familie are cel putin atâtea biciclete câti membrii, fara exceptie! La mine la întreprindere se acorda un premiu anual acelora care vin cât mai multe zile din an, pe bicicleta la serviciu. Si "nebunii" vin si când zapada e pâna la genunchi! (s-a întâmplat însa rar sa avem o asemenea vreme). Familia mea a practicat deasemenea iesirile saptamânale pe bicicleta, tura preferata fiind pe o ruta cu panta 10% , la capatul careia primea fiecare prajitura preferata în gradina de vara din vârful Bergheim-ului. Pentru ca ciclismul are în Germania o asa amploare, drumurile pentru biciclisti sunt speciale! Asa ceva nu exista în România. Trotuarul este împartit printr-o banda alba, partea dinspre strada apartinând biciclistilor. Trecerile de bordura sunt deasemenea prevazute lin. Acolo unde nu mai sunt trotuare, pe marginea soselelor sunt benzi speciale pentru biciclisti, marcate cu rosu-caramiziu. Exista carti întregi cu rute pentru cei ce doresc sa faca un concediu pe doua roti, iar drumurile bineânteles ca sunt marcate cu indicatoare! Multe familii adopta ideea unui astfel de concediu, dar cei mai multi fac ca noi: merg cu masina pâna într-o zona pitoreasca, parcheaza si mai departe pornesc pe biciclete.
Sporturile de iarna sunt deasemenea practicate în masa. Din 20 colegi ai mei de birou, 12 fac un concediu pe an la schi si doar un coleg merge în fiecare weekend plus de doua ori -concediu la schi, pe ghetar! Media de vârsta la mine în birou e 45! Mai putin însa practica schi alpin, mai multi schi nordic ( Langlaufski, Skatingski).
Foarte multi barbati joaca fotbal, în hobby-team, o data pe saptamâna - nu sunt doar microbisti!
Eu am jucat o perioada volei, într-o echipa mixta; femeile practica mai mult jogging, nordic- walking si fitness (Aerobic, Step-Aerobic, Indoor-Cycling).
Acum iarna, merg regulat de doua ori pe saptamâna la fitness, o data înot. Va trebui sa aduc iar bicicleta din pivnita în fata televizorului si...macar o ora pe seara sa dau din pedale, ca sa ramân sanatoasa! Apoi voi raspunde Elenei: "Da, clar ca este posibil! Practic sport de 5 ori pe saptamâna si eu NU sunt o exceptie!"

23 de comentarii:

  1. Si eu fac ceva sport, dar nu regulat si nu asa des! Te admir, sau mai bine zis, va admir! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce de deosebiri! si totul porneste de la faptul cum vedem noi viata! Unii îsi închipuie ca nu au timp pentru tot ce au de facut, si atunci nu mai fac nimic; ceilalti au mai multe de facut decât timp liber si atunci îsi ordoneaza totul, asa ca sa ajunga pentru fiecare ceva! IMPRESIONANT!

    RăspundețiȘtergere
  3. Liliana,
    poate ca tu nu lucrezi stând permanent pe scaun! E o mica mare diferenta! Este necesar sa facem sport! dar si placut :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Codruta,
    pe tema asta ORGANIZAREA am muuuulte de spus! într-o alta zi :)

    RăspundețiȘtergere
  5. M-a onorat afirmatia ta de la inceput. :)Iar postul in intregime m-a lasat cu gura cascata... de uimire si de admiratie. Si in Romania am vazut multa lume, nu foarte tanara, facand miscare in parcuri, in special cu rolele sau cu bicicleta, dar in Germania fenomenul are de departe mai multa amploare. Avem de invatat de la voi. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Calator,
    ma bucur ca ai fost prin apropiere :)
    Da, asa este, nemtii sunt sportivi mari!

    RăspundețiȘtergere
  7. Hallo Carmen,

    subliniez tot ce ai scris Tu.

    LG Jacob

    RăspundețiȘtergere
  8. Hi Jacob,
    ma bucur! am un vot din partea Germaniei :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Anul trecut in vacanta de vara in Romania,se amenajase parcul din localitatea noastra,asa ca tati cu Matteo erau la jocurile pentru copii iar mami,a decis sa faca putin jogging,n-ar mai fi decis,pentru ca dupa cateva ture aud in spatele meu un comentariu de genul."Uite,bai,si grasanca asta cum fuge ca nebuna!"...Stiu,ar fi trebuit sa continui si sa nu-mi pese,dar n-am putut si am lasat totul balta,am reluat cursele mele la intoarcerea in Italia,unde chiar daca se gandesc,unele lucruri nu se spun...
    deci,Bravo Germania!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ciao Oana!
    Ah, ma întrusteaza ceea ce ai povestit, dar ai dreptate, acesta este înca un aspect al deosebirilor-asemanarilor România si alte tari europene :(
    Când m-am mutat în Germania, a durat ceva, dar am învatat sa am încredere în mine si sa arat asta, Este o tactica buna...intimideaza pe cei ce vor sa atace!

    RăspundețiȘtergere
  11. Oana,
    pe blogul tau nu se pot lasa mesaje, comenatrii! Oare de ce?!

    RăspundețiȘtergere
  12. Carmen, confirm ca asa e! Nemtii fac mult sport, de masa si profesionist. Eu am inscris gaza la Turnen (Mutter/Kind) si mergem miercurea 1h. Sportverein-ul din sat n-are pentru mine decat eventual volei. Pe tati de gaza nu-l conving sa incerce fotbal, tenis de masa sau volei. Cica o sa inceapa jogging dar nu a precizat cand?!
    Mi-as mai dori pentru gaza innot, karate si tenis iar pentru mine sa reiau candva tenis-ul practicat in Romania in ultimii ani.
    Avem un exemplu aici la tine pe blog de urmat, in orice caz! :-)

    RăspundețiȘtergere
  13. Hallo Ceska777,
    sport se poate face oriunde, dar e adevarat ca în oras posibilitatile sunt nenumarate! Vointa si ambitia însa, face totul! O zi buna familie de Gâza!

    RăspundețiȘtergere
  14. Bravo, te felicit pentru asta!
    Eu de vreo 3 ani merg aproape constant la sală (de 3 ori pe săptămână), sau alerg prin parc când prin ocazia. Am participat de 2 ori la semi-maratonul Bucureștiului. Recunosc cinstit că nu sunt încă pregătit mental pentru maratonul complet, dar chiar și parcurgerea celor 21 de km m-au încântat de fiecare dată.
    Deși nu mă omor după alergare, tocmai asta mă ambiționează să alerg :)
    Mi-aș dori să-mi iau și eu o bicicletă dintr-aia, dar nu am unde să o țin, din păcate...spațiul e tare mic. Dar neapărat trebuie să-mi iau o bicicletă normală, atunci :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Cell61,
    felicitari tie! Tu esti una din exceptiile Rimâniei :) Sport trebuie sa facem toti! Mens sana in corpore sano

    RăspundețiȘtergere
  16. im interesting sport. im like. nice information.

    RăspundețiȘtergere
  17. Dragii mei,
    Obeservatia mea despre "sport" in timpul zilei e legat nu de tara ci de cit de adinc e capitalismul in tara respectiva. Oameni foarte sedentari si obezi ii intilnesti in .. America, Anglia, Australia, etc Dupa ani de zile .. in sfirsit unii au inceput sa inteleaga mecanismul dintre miscare (Sport) si sanatate. Si da, ii vezi alegind pe strazi, ciclism, sport cu rotile, schii, etc. In Romania majoritatea oamenilor inca sit foarte activi iar cei care au munci sedentare .. deabea invata de consecintele a nu fi activ si a deveni obez. Pe de lata parte calitatea hranei inca nu se compara intre tarile ocidentale (Vest vechi) si Romania. In Romania mincarea inca o poti gasi de la "sursa" de calitate.
    Nu neg sportul si activitatea zilnica sportiva. Dar daca ai de carat 10 tone de lemne, taiat, pus in magazie si primavara la sapat cu lopata, semanat, plantat, prasit ..etc. e mai mult si mai placut decit alegatul pe trotuoare.
    Apropo: Ati taiat vreodata cu coasa griu sau iarba?? Ala zic si eu sport ...
    Success si multa sanatate. Cit de putina miscare e bine venita! Dar foarte important e consumul de apa zilnic.
    Stiti de ce?

    RăspundețiȘtergere
  18. Dragii mei,
    Obeservatia mea despre "sport" in timpul zilei e legat nu de tara ci de cit de adinc e capitalismul in tara respectiva. Oameni foarte sedentari si obezi ii intilnesti in .. America, Anglia, Australia, etc Dupa ani de zile .. in sfirsit unii au inceput sa inteleaga mecanismul dintre miscare (Sport) si sanatate. Si da, ii vezi alegind pe strazi, ciclism, sport cu rotile, schii, etc. In Romania majoritatea oamenilor inca sit foarte activi iar cei care au munci sedentare .. deabea invata de consecintele a nu fi activ si a deveni obez. Pe de lata parte calitatea hranei inca nu se compara intre tarile ocidentale (Vest vechi) si Romania. In Romania mincarea inca o poti gasi de la "sursa" de calitate.
    Nu neg sportul si activitatea zilnica sportiva. Dar daca ai de carat 10 tone de lemne, taiat, pus in magazie si primavara la sapat cu lopata, semanat, plantat, prasit ..etc. e mai mult si mai placut decit alegatul pe trotuoare.
    Apropo: Ati taiat vreodata cu coasa griu sau iarba?? Ala zic si eu sport ...
    Success si multa sanatate. Cit de putina miscare e bine venita! Dar foarte important e consumul de apa zilnic.
    Stiti de ce?

    RăspundețiȘtergere
  19. Dragii mei,
    Obeservatia mea despre "sport" in timpul zilei e legat nu de tara ci de cit de adinc e capitalismul in tara respectiva. Oameni foarte sedentari si obezi ii intilnesti in .. America, Anglia, Australia, etc Dupa ani de zile .. in sfirsit unii au inceput sa inteleaga mecanismul dintre miscare (Sport) si sanatate. Si da, ii vezi alegind pe strazi, ciclism, sport cu rotile, schii, etc. In Romania majoritatea oamenilor inca sit foarte activi iar cei care au munci sedentare .. deabea invata de consecintele a nu fi activ si a deveni obez. Pe de lata parte calitatea hranei inca nu se compara intre tarile ocidentale (Vest vechi) si Romania. In Romania mincarea inca o poti gasi de la "sursa" de calitate.
    Nu neg sportul si activitatea zilnica sportiva. Dar daca ai de carat 10 tone de lemne, taiat, pus in magazie si primavara la sapat cu lopata, semanat, plantat, prasit ..etc. e mai mult si mai placut decit alegatul pe trotuoare.
    Apropo: Ati taiat vreodata cu coasa griu sau iarba?? Ala zic si eu sport ...
    Success si multa sanatate. Cit de putina miscare e bine venita! Dar foarte important e consumul de apa zilnic.
    Stiti de ce?

    RăspundețiȘtergere
  20. Nu știu sa înot, dar merg de doua ori pe săptămana la Aqualand, unde fac mișcare.

    RăspundețiȘtergere
  21. Mi-a placut mult sa citesc paralele (si sa descopar si acest blog :*).Intre timp au mai aparut si pe aici piste pentru biciclete (ca unele sunt adevarate glume proaste, e alta problema, haha). Se tot organizeaza la nivel local (sau national) maratoane - sau cross-uri. Cred ca urmeaza sa fie unul si in Pitesti cat de curand (parca am vazut un anunt zilele trecute pe fb)
    Avem si bazine (in pitesti e chiar unul „olimpic” - eu nu as putea intra acolo, din cauza tratamentului cu clor... lol, deci nu prea ma ajuta). Mi-ar fi placut sa mai pot merge pe „rau”. Dar din pacate nu mai poti merge ca inainte, sa stai pe marginea raului, sa intri in apa (acum, cu toate deversarile... si imprejmurile.. si mizeria facuta de altii, mai greu, spre deloc).
    Am avut si eu o bicicleta de camera :D Hihi. avea sa verde.... si cam lata.

    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca m-ai descoperit si aici - acesta de fapt a fost primul meu blog, care la un moment dat cica mi-ar fi fost "virusat" dar alarma a foat aiurea! Am deschis o noua pagina de blog si acolo nu am mai permis oricui sa-mi fe "urmaritor" si am mai facut câteva cenzuri - pentru siguranta blogului.
      Da, natura este inca frumoasa. Eu am norocul ca nu sunt sensibila si ma aventurez sa inot in lacuri de munte sau in lacuri de acumulare pe aici, in jurul orasului meu. Cum vine vara, aproape in fiecare weekend iesim undeva in mijlocul naturii. Imi plac si plimbarile pe poteci de munte - urcusuri, nu mai sunt in forma, insa mersul pe trasee line imi face mare placere.
      Iarna facem sauna la noi acasa si mergem la sanius sau patinaj. De esit nu mai iesim in excursii lungi, asa cum o faceam acum cinci ani si mai bine... am devenit mai sensibili la frig si muuuult mai comozi ☺ (dar trebuie sa tinem si cont ca Helmut a trecut de 70 de ani si eu voi implini anul acesta 60)
      Te pup Rux draga. Sanatate si numai bine!

      Ștergere