sâmbătă, 6 februarie 2010

Al cincilea anotimp

"Fasching". Atmosfera festiva de carnaval a început cu muzica, umor, râs zgomotos si fireste prin costumatii din cele mai simpatice. Punctul culminant va fi atins saptamâna viitoare cu ultimele serbari, botezate haios: Weiberfastnacht = noaptea muierilor (11 februarie), Rosenmontag = lunea trandafirilor (15 februarie), Faschingsdienstag = martea de carnaval (16 februarie), Aschermittwoch = miercurea cenusie ( 17 februarie), dupa care se lasa postul de Pasti.
În aceasta perioada nu se mira nimeni daca oamenii ce trec pe strada au fetele pictate sau sunt îmbracati pestrit. Chiar si la locul de munca se obisniueste sa se vina mascat, totul tine doar de starea de suflet a fiecaruia. Barbatii au grija mai ales pentru ziua de joi 11 februarie, sa nu poarte cravate sau daca tinuta cere, atunci trebuie sa fie una ieftina, pentru ca nimeni nu trebuie sa se supere daca o "muiere" are chef sa taie cravata! Este un obicei si femeile profita, unele fiind adevarate colectionare de jumatati de cravata :-)
În fiecare seara, undeva în oras se desfasoara un spectacol de cabaret, unde toti participantii sunt mascati si manânca, beau si savureaza glumele prezentate pe scena, majoritatea ironii la adresa politicienilor. Televiziunea abunda deasemenea în a prezenta astfel de programe.
Pentru cei mici se organizeaza la gradinita sau scoala neaparat o pertecere mascata, cu dans si jocuri si nelipsitele gogosi! Perioada de Fasching este totodata perioada în care patiseriile se întrec unele pe altele, oferind o paleta deosebit de bogata de tipuri de gogosi. De la cele umplute cu gemuri de toate fructele, la cele sofisticate umplute cu creme aromate: vanilie, lichior de oua, ciocolata, amandine sau pur si simplu la cele doar pudrata cu zahar. La noi în birou se obisniueste ca în fiecare zi, câte un coleg sa aduca o tava cu gogosi, asa încât în perioada de post, dorinta de a mai mânca dulciuri sa fie stinsa :-)
Faschingul german nu are anvergura Carnival Brasil sau Carnevale di Venezia, unde clima blânda permite adevarate serbari ale strazii, însa aduce la fel de multa bucurie si veselie ca oriunde-n lume unde oamenii nu au uitat sa râda sanatos.

11 comentarii:

  1. Hi Carmen,

    esti un Faschingsfreak ??? Frumos !!!
    Eu sint orice Petrecere Muffel......
    Da mä bucur mult cind väd Oameni veseli si extrovertiti..

    LG Jacob

    RăspundețiȘtergere
  2. Blogul acesta,sincer,e o frantura de vis,exact cum scrie-n titlu, Alegerea temelor si mai ales, elocinta proprietarei,i-mi confirma parerea !

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte interesant si frumos povestit, multumim ca imparti cu noi! mmm, dulciuri, gogosi... suna tare bine! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hallo Jacob,
    na, kein Faschingsfreak! Dar îmi place si îi admir pe toti cei care participa la frenezia acestor zile :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. JocoK,
    Ma bucur ca simti asa! Invit pe toti aceea ce-mi pasesc pragul sa viseze un pic cu mine :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Vaca verde,
    asa ca-i un obicei frumos?! :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Si aia barbati în toata puterea, stau mieluti sa le fie taiate cravatele?! :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Face parte din traditie :)) Daca porti cravata...provoci!

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoasa nebunia asta a carnavalurilor. Noi romanii stim sa ne distram, o facem probabil mai bine decat cei mai multi europeni dar o facem in gasti mici, cu familia, cu prietenii. E pacat ca n-au prins si la noi carnavalurile. Au fost mai multe incercari (la Bucuresti in centrul istoric, la Sighisoara de exemplu) dar sunt modeste, reduse ca amploare si cu putin fast. Asta tine de organizare, de management si aici… nu prea ne pricepem… Si in plus cum incepe sa miroasa a business lucrurile se stramba…..

    RăspundețiȘtergere
  10. Si aici se serbeaza în gasti mici, cu familiile si prietenii, dar petrecerile sunt concomitente si motivul e general. Apoi pe perioada de post e LINISTE.

    RăspundețiȘtergere
  11. Si noi avem joi la gradi Fasching. Gaza merge costumata dinozaur si ieri am probat niste make-up care sa aduca a reptila. A fost incantat....vedem cum o sa fie joi.

    RăspundețiȘtergere