sâmbătă, 24 octombrie 2015

Hanu' Berarilor - Casa Elena Lupescu

Restaurantul face parte din marca comercială românească "Hanu’ Berarilor" si este gazduit de o cladire cu însemnătate istorică, înscrisa în anul 2010 pe lista monumentelor culturale publicată de Ministerul Culturii și Patromoniului Național.
În Lista Monumentelor Istorice, casa figurează ca aparținând Elenei Lupescu, marea iubire a Regelui Carol al II-lea, dar în mod suspect orice legătură cu această doamnă a fost ștearsă din istorie.
Clădirea are un accent vertical asemănător unui foișor, este amplasată într-o zonă centrală a Bucureștilor, retras de la aliniament și oferă imaginea unei arhitecturi rezidențiale pitorești destul de atipică pentru cerințele urbanistice din momentul construcției. A fost ridicata în anul 1900 într-un stil arhitectural greu de definit, înglobând în mod armonios elemente din stilurile: neogotic, neoromânesc, rustic normand, stil chalet și Art Nouveau, la care se adaugă în special la interior, motive clasice și neobizantine.

Deși inițial construită ca o locuință, are centrat în interiorul ei un amplu hol de onoare, pe două niveluri, cu rol de sală de bal sau banchet. În forma sa originală, casa avea un spațiu destinat orchestrei. La parter, în jurul acestei săli centrale, sunt construite patru spații care funcționau ca saloane de primire (sufragerii). Etajul întâi păstrează în linii mari aceeași dispunere a spațiilor de la parter, accesul făcându-se pe o scară în spirală. Etajul al doilea a fost destinat probabil, dormitoarelor, iar mansarda unor spații de servicii.
Câteva ferestre sunt unicat - fereastra Art Nouveau în formă de potcoavă din fațada laterală și ușa-fereastră triforă, cu balcon pe console, a foișorului.
Restaurantul își are are sălașul aici din anul 2011, are specific culinar și ambiental românesc interbelic, păstrând elemente de mobilier din recuzita originală și rețete culinare autentice.
Adresa? Bd. Pache Protopopescu, nr. 51, Bucuresti

11 comentarii:

  1. Si pe acest blog te gasesc? ^_^ Un restaurant pe care as vrea sa-l vizitez. Sunt pasionata de stilurile arhitecturale: art nouveau, gotic, baroc, etc... nu m-as plictisi sa le privesc. Ai vizitat si Carturesti Carusel?Este gazduit tot intr-o caldire istorica, asa am citit :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, acesta este primul meu blog, pe care l-am abandonatla un moment dat, pentru ca se "agatasera" ceva reclame care ingreunau deschiderea paginii...
      Am fost si la Carturesti, mi-am si cumparat o carte draga, de acolo! :)

      Ștergere
    2. :))))). Care este titlul cartii?:D

      Ștergere
    3. am acasa câteva lucrari, romane si nuvele semnate de Mircea Eliade (scriitorul meu preferat) si exact Noaptea de Sânziene îmi lipsea! mi-am dorit deasemenea Nopțile de Sânziene a lui Mihail Sadoveanu , dar nu o aveau. Prietena mea Alina mi-a facut o surpriza fantastica - eu am plecat din Bucuresti în Delta Dunarii pentru o saptamâna si apoi ne-am orit la Sibiu pentru doua zile. In drumul din Constanta la Sibiu, trecand pe centura Bucurestiului, Alina m-a asteptat la un punct stabilit si mi-a daruit cartea pe care a gasit-o intr-o alta librarie. Cat m-am mai bucurat! :)

      Ștergere
    4. Ce frumos gestul prietenei tale!O carte primita , este darul cel mai frumos pentru suflet. Eu de Mircea Eliade, am citit doar ce era in programa scolara. Mi-am tot zis ca o sa-mi fac o lista cu scriitori nostri, sa mai citesc si operele lor care sunt cu adevarat valoroase, dar tot am amanat . Felicitari pentru colectia ta, un roman adevarat! Multumesc :)

      Ștergere
  2. Este tare frumos interiorul ca si modul cum povestesti despre el!
    Sper ca meniul a fost la inaltime. Ar fi fost pacat sa nu se armonizeze cu atmosfera!
    Noapte buna si vise placute!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. categoric, mancarea a fost perfecta, la fel si servirea. Nota 10 :)
      O zi minunata iti doresc, mai ales ca cica am fi castigat un ceas în plus, prin schimbarea orei de vara cu cea de toamna (nu agreez deloc aceasta conentie!) ☺

      Ștergere
  3. Interesante locuri mai sunt in Bucuresti! :)
    Ti-am mai scris: citind despre Bucuresti am senzatia ca citesc despre un oras din alta lume :) un oras in care n-am pus piciorul. :) E o senzatie foarte interesanta. Si cladirea - cu istoria ei cu tot - e interesanta. Probabil ca si berea e buna, daca e Hanu' Berarilor. :)
    Duminica frumoasa sa petreci! Pupici :-* cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atunci cand privesti orasul prin ochii turistului în cautare de cladiri istorice, atunci totul apare sub alta lumina :) Si pentru mine anul acesta a fost prima data cand am luat Bucurestiul la vizitat cu harta în mâna :)
      Berea, daaaaa, a fost buna! si vinul si coniacul :)))
      O seara minunata sa aveti <3 pupici si îmbratisari

      Ștergere
  4. Aceasta casa..inainte de '89 isi pastra prestanta si stilul, chiar daca era o biblioteca de cartier unde mergeam, adesea, cu baiatul meu, mai mult de dragul acelui spatiu linistit si primitor ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Cladirea a suferit modificari la stil..s-au schimbat ferestrele, lucarnele, balcoanele..cine nu a vazut-o atunci, nu stie ce modificari a suferit acum...inainte de '89 era o biblioteca de cartier, un spatiu cu adevarat deosebit si foarte bine ingrijit...

    RăspundețiȘtergere