S-a produs pe 15 ianuarie 2010 si a fost vizibila din Africa Centrală şi în anumite regiuni ale Asiei. A traversat de la vest la est India, Nepalul, Bhutanul, Bangladeshul, Birmania, China pâna la insulele meridionale japoneze Ryukyu. În statul indian Kerala, eclipsa a durat trei minute si jumătate, însa de-a lungul Oceanul Indian, a atins durata maxima de unsprezece minute şi opt secunde.
Soarele ca un inel de foc...va mai putea fi admirat, conform experţilor NASA, la data de 23 decembrie 3043.
(mai multe detalii si fotografii: aici si aici)
Eclipsele au fascinat omenirea din cele mai vechi timpuri.
Anul acesta, la data de 11 iulie va mai avea loc o eclipsa totala de soare, vizibila din America de Sud, care va dura 5 minute si 20 de secunde.
Si, pe 26 inuie se va produce o eclipsa partiala de luna iar pe 21 decembrie, o eclipsa totala de luna, vizibile din Europa.
O fi fost ea cea mai lungă, da' tot la africani!...
RăspundețiȘtergereHe...pe asta am ratat-o, da' la cea din 3043 ma voi uita de la fata locului! mi-am rezervat deja bilet la avion! :-)
RăspundețiȘtergereEclipsa de luna! romantic! vara...multumesc pentru informatii...Poate am sa provoc putin destinul!
RăspundețiȘtergereîmi amintesc de cea din 1999! ce emotii am mai avut!
RăspundețiȘtergereVania - africanii, chinezii, indienii...
RăspundețiȘtergerePaul- super! vezi, noteaza-ti sa nu uiti unde pui biletele de avion! :-)
Liliana- succes!
Codruta- si eu! am cumparat ochelari si m-am dus cu fetele în muzeul Satului, sa simt natura! si s-a pornit o mica furtuna, cerul s-a înnorat si...asta a fost! Dar firma ce a vândut si cea care a confectionat ochelarii-speciali a avut de ce sa se bucure! :-(