marți, 4 august 2009

NU ESTE PANTHEONUL DIN PARIS, ESTE DOAR GASKESSEL DIN AUGSBURG

... ...
Suprafata "Uzinei de Gaz Augsburg" – data in functiune in 1915 si trecuta in repaus absolut in anul 2000 – s-a transformat incepand cu 2001 in "Muzeu al Gazului". Teritoriul vast al muzeului este dominat de Gaskessel– una din cele mai inalte constructii in oras, cu o inaltime de 86 m. si un volum de 100.000 m³. Cazanul reprezinta actuala atractie in Augsburg, prin faptul ca, in mod organizat si insotit de ghid, luna aceasta se permite urcarea celor 392 trepte. Bineinteles ca panorama orasului e superba. Urcarea scarilor insa e direct proportionala cu adrenalina care urca la maxim in momentul in care ai atins platforma superioara. De altfel, pornesti din start cu ceva panica, produsa de organizatori, prin faptul ca la cumpararea biletului primesti spre completare un formular, in care declari ca nu te afli sub influenta medicamentelor, alcoolului sau drogurilor si ca starea sanatatii iti permite aceasta actiune.
Senzatia ciudata nu o da altitudinea ci faptul ca spirala scarilor se desfasoara in exteriorul cazanului. Sub fiecare pas poti privi liber in jurul tau!
Dupa coborare, la nivelul primului inel-platforma se intra in cazanul propriuzis.Inca de la intrare ai senzatia ca ai pasit pe o nava spatiala: peretii inchisi la culoare, golul imens, constructia de rezistenta cu forme ciudate, sunetele prelungi ale orgii...Privirea este atrasa de sfera aurie la capatul pendulului, ce executa miscari lente – singura vinovata ca Preludiul lui Bach nu poate fi perceput decat ca enigmatice mesaje din Univers si care completeaza perfect tabloul Star Trek.
Experimentul fascineaza la fel ca si in anul 1851, cand Pendulul lui Foucault a demonstrat pentru prima data ca Pamantul se roteste in jurul axei sale
.
O Premiera in Augsburg pe care n-am lasat-o sa-mi scape!

...

PS: asa ar fi trebuit sa sune Bach- Preludiu C-dur :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu