luni, 12 aprilie 2010

Va rog sa-l contraziceti!

"România cu lanţul de gît " de Lucian Mîndruţă - jurnalist si prezentator de televiziune la postul Antena 1
Lanţul e de aur, România nu mai ştim prea sigur ce mai e şi a cui. Realitatea demografică s-a schimbat brusc, ca o furtună sosită din senin. Suntem sub ocupaţie, dar nu se vede nici o armată. Suntem colonizaţi de o populaţie certăreaţă şi nesimţită, venită din nici o stepă, adusă de nici un avion. O populaţie care a evoluat în interiorul corpului naţional, ca fetuşii din Alien, şi care iese acum prin burtă,urlînd din toţi bojocii: "Am avere, am valoare!"
E ca şi cum undeva, în secret, cineva ar fi dat drumul la o maşină de mîl uman care acoperă încet-încet naţiunea lui Sadoveanu, a lui Eliade şi a lui Nichita... Incubatoarele de incubuşi din cartierele periferice, fabricile de cetăţeni ale lui Ceauşescu, tradiţia celor 15 copii în sălaşele de nomazi, cine mai ştie? Lumea de pe stradă nu mai e cea pe care o ştiam din copilărie. Tata Ioan şi Tanti Mimi, familie veche, cu casă în Cezar Bolliac, făcută la 1870, au lăsat în urmă un copil, care a mai făcut un copil, blond şi bucălat şi bine crescut, cu care mă jucam acum 40 de ani. Pînă la urmă, a plecat în străinătate, la studii şi nu s-a mai întors niciodată. La fel, jumătate din stradă: urmaşii burgheziei care a avut timp să dospească elite. În locul celor dispăruţi, au apărut rufele colorate întinse la uscat şi boxele scoase pe fereastră.. În locul bunicii care ne spunea să nu scuipăm pe jos, s-a aşezat bunica ce-şi trimite nepoţii după băutură.
Peste tot miroase a moarte prin sufocare: e ca şi cum o prezenţă grea şi absurdă s-ar fi aşezat peste cerul nostru, peste felul nostru de a fi, peste ce credeam că e bine şi mai ales peste ce credeam că e frumos. Cefele groase nu mai sînt de mult buletinul de identitate al bulgarului: cetăţeanul român, cu lanţul de-un kil jumate, îi bate acum obrazul profesorului care se căzneşte să-i educe odrasla: "Bine, bre, crezi că eşti tu mai dăştept? Ia să văd ce maşină ai!".
Noul domn Goe nu mai e nici măcar simpatic: e viitor combinator şi dealer de droguri, viitor culturist, viitor ce vreţi voi, în afară de viitorul ţării lui, care se va mulţumi, de la un punct, doar cu trecutul..
Despre România, alternativa Caragiale nu mai are ce spune. Populaţia care ne înlocuieşte nu mai e nici măcar ridicolă. E dincolo de asta, în sensul cel mai rău şi primitiv cu putinţă. Scriitorul nu mai poate face nimic: e nevoie de etolog, de veterinar, de dresor.
Acum cîteva zile, am văzut la Craiova parada acestei Românii Noi, triumful Mafiei înhămate la coşciugul lui Caiac, în semn de veşnic respect pentru o viaţă de crimă şi muşchi în sînge... Oamenii ăia care dădeau ordine poliţiei se pregătesc să dea asaltul final, spre puterea oficială, după ce au pus mîna pe cea simbolică:
ascultăm muzica lor, ne refacem reperele după valorile lor, sîntem călcaţi de maşinile lor. Undeva, departe,Uniunea Europeană şi moda corectitudinii politice ne învaţă să mulţumim frumos pentru asta şi să ne ştergem la gură. Am fost o naţiune, devenim o sumă de triburi. Sîntem o ţară ocupată de hoarde sosite din
pîntece de mame eroine. O ţară pusă la respect cu pumnul plin de tatuaje, o ţară în care fiul naiv şi sărac al ţăranului (cîţi or mai fi aşa) îşi face educaţia din textele de pe Taraf TV şi meseria de la şuţii cu care se întîlneşte la Gara de Nord, cînd se dă jos din autobuz.
Marginea lumii s-a răzbunat dînd buzna în centru, pusă pe jaful identităţii naţionale, întocmai ca barbarii care năvăleau în Roma, surprinşi că localnicii n-au puterea să lupte.
Ţara cea nouă, care vine peste noi, nu mai are nevoie de ce-am strîns în muzee şi-n cărţi.
Dar se va bucura, un pic, de efortul nostru. Cartea de română se poate retrage în privata din curte, unde îşi va îndeplini ultima menire, neprevăzută de nici un critic. În locul ei, discurile cu manele rămîn să sfideze eternitatea. Cu ele nu poţi să te ştergi la fund.
Chiar dacă ai vrea.

13 comentarii:

  1. Din pacate, este o realitate, nu numai un punct de vedere. Si daca proastele exemple o sa continue sa fie la fel de populare si rapid urmate nu stiu unde vom ajunge. Pentru ca asta este problema, am preluat multe si nedigerate si credem ca orice este permis si in regula.
    Ca exista si oameni decenti, nu contesta nimeni, dar ei nu sunt in prim-plan prin firea lor. Nulitatilor zgomotoase le priesc insa reflectoarele si reclama.

    RăspundețiȘtergere
  2. http://bradut-florescu.blogspot.com/2010/03/rostul.html


    Am scris de cateva ori cate un comentariu si l-am sters. Nu stiu daca sa ma supar pe Mandruta ca vorbeste asa despre Romania care e (inca) si a mea sau sa il aprob, caci are dreptate intr-o oarecare masura. M-a deranjat cum de doua ori in articol induce ideea ca cei 3-4 sau 7 copii ai femeii eroine din comunism sunt spargatorii de seminte si manelistii de azi. Poate uita ca si el se incadreaza cam in aceasta generatie. Daca burghezia de care zice el o sa dispara e pentru ca se uita placid la cei ce misuna haotic in jur si nu face nimic. Nu trebuie chiar revolutii doar sa iti vezi de treaba ta si sa nu fii totusi romanul tipic pe care il arata el cu degetul dar care e si el: vorbim, ne lamentam, aratam cu degetul si apoi ne incrucisam mainile si nu facem nimic. Sau si mai rau desi ne asalteaza simturile manelele lui Gicu` nu deschidem gura sa ii spunem parerea. De frica... frica de ce? De ce nu ia nimeni apararea batranului batut caci e prea lent pe trecerea de pietoni? De ce ne uitam intai in stanga apoi in dreapta sa vedem cine mai scoate capul dintre umeri? Of, m-am incins. Sa nu spuna nimeni ca noi sa ne abtinem de la a comenta pentru ca nu mai traim in Romania...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu ce sa zic... abia astazi aflam de mafiotii romani?
    Ei au prosperat imediat dupa '90, dar nu vorbea nimeni despre ei; de cativa ani incoace insa ciolanul nu le mai ajunge si se dau in gat unii pe altii si asa mai aflam si noi cate ceva. Domnul Mandruta parca abia azi a deschis ochii si se mira de realitatea pe care o traim si la care nu am ajuns peste noapte. Din pacate pentru noi, dansul face parte din media care nu prea ofera alternative romanului - crimele de la ora 5, balacarelile politice in direct menite sa readuca scorurile in favoarea trusturilor media manipulate politic, emisiuni TV de divertisment in care sunt promovate manele si subcultura, filme violente... Unde a trait pana acum domnul Mandruta? Si mai ales, ca om de media, ce a facut impotriva metehnelor pe care ni le atribuie? Ba nu, mai bine zis, ce a facut pentru a schimba ceva? Pentru ca se doreste a fi un lider de opinie, nu? Ce alternativa ne ofera dansul?
    Ce alternativa ofera scoala romaneasca atunci cand elevii favorizati de profesori sunt lasati sa copieze si pentru rezultatele din carnete sunt asteptati la meditatii? De ce copilul meu trebuie sa se simta furat cand majoritatea copiilor din clasa copiaza si iau note mai mari ca el la ore, iar alti colegi se lauda ca fac meditatii cu profesorii si au notele "asigurate"? Sa nu uitam ca totul pleaca de la educatie. Iar pentru educatie trebuie sa-si asume raspunderea si parintii si scoala, dar si mass-media. Pentru ca valorile pe care noi parintii responsabili (aia care mai suntem) incercam sa le transmitem nu se regasesc in ceea ce se intampla in scoala, la televizor si in societate. De aceea pleaca atatia in strainatate; acolo ti se recunoaste valoarea.
    Pana una-alta, salvarea noastra ESTE Uniunea Europeana, care ne obliga sa ne ridicam standardele acolo unde singuri nu suntem in stare sa le ducem. Si trebuie sa lasam loc sperantei ca lucrurile se vor ameliora, ca ne vom lecui macar partial, in ciuda scenariului apocaliptic prezentat de domnul Mandruta. Trebuie sa credem ca avem si resurse sa fim mai buni. Sper sa mai avem ochi si pentru ce avem valoros si sa vobim despre ce avem bun macar la fel de mult cat aratam ce avem urat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Te-am gasit din intamplare si ma bucur. Articolul reflecta realitatea noastra, din pacate. O sa te urmaresc in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Calator, Ceska, Alina,
    eu nu pot decât sa ma abtin la a face comentarii. Ma doare, pentru ca iubesc România, dar nu mai stiu cum au evoluat sau involuat lucrurile...
    Va multumesc pentru comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ghiocel07,
    dragut ca ai rasarit pe pagina mea, acum primavara :) Ma bucur ca m-ai gasit. Te voi vizita si eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Articolul e dureros de real!!!Nu am cuvinte!!
    Pacat ca sant batran...trebuie sa raman ,alta varianta nu vad.....

    RăspundețiȘtergere
  8. JocoK, daca spui ca esti batran trebuie sa ramai, sa fii unul din batranii de care pomeneste Bradut Florescu in articolul din linkul pus de mine in primul comentariu....exemplu viu!

    RăspundețiȘtergere
  9. M-am bucurat sa gasesc comentariul lui Bradut; intamplarea face sa-l fi cunoscut pe vremea cand lucra din agentie pentru compania la care lucrez. Tare bine le mai zice. Multumesc, Ceska! Am descoperit blogosfera intoxicata cu acest articol al lui Mandruta si m-am intristat. Tocmai el face pe lupul moralist?

    RăspundețiȘtergere
  10. Maruta e putin iresponsabil si nu ma tem sa o spun. Nu faptul ca scrie din confortul vilutei sale ma deranjeaza, ci ca sa fara sa isi dea seama, instiga. Nu tiganii sunt problema aici. Problema suntem noi care nu mai dam 2 parale pe Romania si pe valorile ei. Problema e ca permitem colonizarea ei, si implicit experimentele sociale facute pe,pielea noastra. Problema suntem noi care nu putem distinge intre bine-rau, valoare- nonvaloare. Dar romanul ia textul cum ii convine si aici e pericolul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari pentru initiativa si pentru blog!

    RăspundețiȘtergere
  12. adevarat ca am devenit cobai pe care se fac diverse experimente

    RăspundețiȘtergere
  13. Am fost cu doua fete de cand se scrie istoria

    RăspundețiȘtergere