duminică, 19 aprilie 2015

"Pilonul magic"

Daca faceti o plimbare cu vaporasul pe lacul Bodensee, sculptura din capatul digului localitatii Meersburg vă va atrage cu siguranta atentia ☺
Localitatea Meersburg din Germania, este portul cel mai apropiat de Insula Mainau.

În luna aprilie a anului 2007, la capatul promenadei a fost dezvelita una din lucrarile sculptorului Peter Lenk Bodman, lucrare intitulata "Pilonul Magic". Sculptura prezinta portrete satirice ale unor personalitati celebre din istoria orasului Meersburger dovedind ca în Germania libertatea de exprimare este neîngradita. La fel si imaginatia artistilor!
În vârful pilonului este un pescarus care se învârte în functie de suflarea vântului si reprezinta o metafora la una din poemele Annettei von Droste zu Hulshoff (1797 - 1848) având titlul  "Am Thurme" (La turn). Poeta a fost prietena cu Fratii Grimm,, cu Clara Schumann si Robert Schumann, cu sopranista Angelica Catalani si alte personalitati ale artei si culturii acelei epoci.
O alta personalitate reprezentata pe pilon est cumnatul Annettei, scriitorul si colectionarul de manuscrise medievale  Josef Freiherr von Laßberg (1770-1855).
Exorcistul Johann Joseph Gassner (1727-1779) este ilustrat într-un spectacol grotesc, la fel si domnisoara Wendelgard von Halten, care datorita bogăției și poziției sale sociale a dominat regiunea viticola folosindu-si influenta în propria favoare. A impus un regim quid pro quo si s-a razbunat pe Meersburg lasând mostenire orasului Konstanz cele mai bune podgorii din localitate.

De asemenea pilonul îl reprezinta pe "doctor minune" Franz Anton Mesmer, fondatorul teoriei pseudoștiințifice a magnetismului animal (mesmerism). Ideile și conceptele sale l-au condus la efectuarea studiilor științifice asupra hipnozei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu