miercuri, 25 noiembrie 2009

În asteptarea Craciunului

Coronita din crengi proaspete de brad, împodobita decent cu cele 4 lumânari, asteapta deja afara pe terasa, pentru ca duminica înca de la micul dejun, sa ne lumineze casa, la propriu si la figurat! (ei da, am doua - pentru cele doua saloane)
Perioada din-naintea zilei în care serbam naşterea lui Iisus Cristos se numeste Advent (din latina, adventus = sosirea, sau advenit = el soseste ) iar coronita are diverse simboluri: un cerc închis - vesnicia vietii, verdele bradului - bucuria vietii, lumânarile asezate în cele 4 puncte cardinale - credinta în Lumina Lumii...
Anul acesta, prima duminica de Advent este pe 29.11, a II-a este pe 6.12, a III-a pe 13.12 si ultima duminica înainte de Craciun este pe 20.12.
În legatura cu Coronita de Advent exista chiar si o poveste, venita din Hamburgul anului 1839, când se spune ca teologul Johann Hinrich Wichern slujitor în Biserica Evanghelică-Lutherană avea în îngrijire un mic orfelinat. Pentru ca în perioada de Post, cei mici întrebau zilnic "cât mai este pâna la Craciun?" a pregatit o coronita de brad cu 19 lumânari mici rosii si 4 lumânari mari albe, a aprins zilnic câte una rosie, seara, în zilele lucratoare si câte una mare alba, duminica dimineata. Si asa s-a dezvoltat ideea Coronitei de Advent.
Se mai spune ca în anul 1904, Gerhard Lang a avut ideea comerciala de a tipari un calendar al lunii decembrie pâna în seara de ajun, cu figuri de lipit pentru cele 24 arcuri simbolizând ferestre. Câtiva ani mai târziu, în anul 1920 reuseste sa-si îmbunatateasca propria idee, realizând calendare cu usite, în spatele carora sunt mascate figuri de ciocolata, calendare care pâna în ziua de azi, încânta în aceeasi masura pe cei mici si pe cei mari!
Coronita de Advent marcheaza în casa noastra, începutul pregatirilor de Craciun. Încet-încet, facem curatenie generala si decoram întreaga casa de sarbatoare, montam instalatiile luminoase în jurul casei, scriem felicitari prietenilor, alegem retetele de fursecuri, ne gândim la meniul pe care-l vom pregati pentru zilele de sarbatoare si pregatim în secret mici cadouri care sa ne faca bucurie în Seara de Ajun, când pregatirile vor culmina cu împodobirea bradului. Doamne, câta bucurie! Luna decembrie este cea mai frumoasa luna a anului!

4 comentarii:

  1. Mi-ai transmis asa o portie de otimism! :-) Abia astept sarbatorile de iarna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu de ce...anul acesta am uitat de Coronita...dar mai am timp! Deci duminica urmatoare se aprinde prima lumanare. OK :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, frumos! Cand esti tanar ai chef sa traiesti mai intens, ca sunt sarbatori sau doar pregatiri de sarbatori...Noi nu mai facem nici macar brad...punem doar cateva crengute intr-o vaza, doar asa, sa miroasa putin a bred!
    Petrecere frumoasa si putere de lucru! ai multe pe lista!

    RăspundețiȘtergere
  4. Codruta: ma bucur daca am reusit!

    Paul:mie îmi pare rau sa aud asa ceva...Multumesc pt. urari si-ti doresc deasemenea sanatate si bucurii!

    Liliana: coronitele sunt din ce în ce mai scumpe si mai uscate! nu mai lasa timpul sa fuga!

    RăspundețiȘtergere