duminică, 31 ianuarie 2010

Casa Mozart

Pe 27 ianuarie s-au împlinit 254 de ani de la nasterea marelui Wolfgang Amadeus Mozart si întreaga lume a comemorat aceasta zi. În Augsburg a avut loc -printre alte evenimente- un concert, la pianul-forte -original, din Casa Mozart, în care s-a nascut Leopold Mozart - tatal acestui talent fenomenal! Cu toate ca mi-am propus sa audiez acest mini-concert s-a întâmplat sa nu reusesc...cum dealtfel s-a îtâmplat sa nu fi pasit înca niciodata în casa memoriala Mozart, chiar daca locuiesc în Augsburg de peste noua ani!
Totul are însa o limita si mi-am spus: mai bine mai târziu decât niciodata! Deci astazi, cu toate ca suiera un vânt nebun si termometrul arata -6°C, ne-am facut curaj si am pornit sa vizitam micul muzeu. Am servit în prealabil micul-dejun la patiseria din apropierea Casei Mozart, apoi ne-am lasat fermecati de muzica si istorie, descoperind noi si noi amanunte din viata familiei Mozart.
(De exemplu, a fost o surpriza sa aflu ca prima dragoste a tânarul Mozart a fost traita în Augsburg, cu verisoara Maria Anna Mozart, care chiar a adus un copil pe lume, în urma scurtei idile cu Wolfgang Amadé )
Casa relativ mica, ofera o completa incursiune în viata epocii, prin filme, exponate, fotografii si bineânteles prin muzica. Ore în sir printre menuete, peruci, note muzicale si crinoline am si uitata de viforul de afara!
Când am ajuns la noi acasa, am pus imediat de-un ceai: mere si flori de hibiscus. Pe când afara a-nceput sa ninga cu mânie, în camin trosneau lemnele si în boxe suna muzica de Mozart. Am pregatit pentru masa de prânz un meniu de sarbatoare si întreaga zi am petrecut-o ascultând CD si discuri vechi. Spre seara ne-am propus sa revedem filmul Amadeus.
Si uite asa, unicul si inegalabilul Mozart a fost pretextul unei mici sarbatori în casa noastra,..

10 comentarii:

  1. Mozart poate fi numit fără nicio umbră de îndoială GENIU.

    Offtopic: Ce de lume pe 27...Mozart, Ioan Usca, o fostă iubită de-a mea he he :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarat Cell61!
    Mozart putea sa reproduca fara greseala, din memorie, piese muzicale pe care le-a auzit doar o data...Se spune ca a avut auz perfect...Un geniu care a trait doar 36 de ani!
    27 ianuarie a fost mare serbatoare în Blogosfera:
    : -) Vania a serbat ziua de nastere, Elisa (cu gradina de vis) a serbat ziua casatoriei si Belle de Jour a serbat 1 an de Blog...
    si daca mai spui ca si o fosta iubita de a ta! + Florin Piersic,Mahomed al-Fayed...Ce mai zi!

    RăspundețiȘtergere
  3. :-)Si pentru mine surprinzator!
    Petru, bine ai venit pe blogul meu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca ajuns in sfarsit la Mozart Haus si ne-ai plimbat si pe noi (virtual) pe-acolo. Si ti-am admirat inca o data serviciul de ceai :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Alina,
    asa e! cu voi vara trecuta, a fost ultima tentativa nereusita de a vizita Mozarthaus. Când veniti data viitoare, va conduc ca o PROFI! :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Hallo Carmen,

    mia pläcut mult cum ai cintat la Violinä. Acuma stim cu ce te ocupi Tu in Timpul liber:-)))))
    Si mie imi place Essgeschir al täu. Total pe Gustul meu...

    LG Jacob

    RăspundețiȘtergere
  7. Hallo Jacob,
    nu am cântat în viata nea la nici un instrument, dar de "prostit" stiu sa ma prostesc bine de tot :))
    He-he, ma magulesti! nici pe departe nu se compara cu meniurile tale! Mult mai simplu!Ah, si capsunile nu au fost prea coapte! de, ca iarna!
    LG

    RăspundețiȘtergere
  8. Ceea ce admir la tine este faptul ca îti faci timp pentru multe lucruri culturale! Te duci la concerte, te duci la muzee, la expozitii...Esti de invidiat! Noi...din comoditate spunem ca "nu avem timp" sau ca "nu e nimic interesant" :-(

    RăspundețiȘtergere
  9. Liliana: Macar în timpul liber încerc sa fac doar ce-mi place :-)

    RăspundețiȘtergere