joi, 10 decembrie 2009

Razboi, Pace si Premiile Nobel

Astazi, cu ocazia comemorarii lui Alfred Nobel (decedat la 10 decembrie 1896), are loc în Oslo si Stockholm, înmânarea premiilor Nobel si ca întotdeauna, fiecare dintre câstigatori primeste aproximativ 1 milion de Euro.
Pe lânga cele 5 Premii clasice deja anuntate, astazi se va decerna un premiu special, pentru "cunostinte economice în folosul omenirii". Cine va fi fericitul câstigator...vom afla azi în cursul zilei. O zi plina de surprize, dealtfel! Pentru ca tot azi, a sosit în Oslo, presedintele Barack Obama, însotit de îndoieli si critici, datorita controversatului razboi din Afganistan. Dupa ceremonia de premiere ce va avea loc azi la prânz, este anuntata în Oslo o demonstratie anti-razboi organizata de gruparile internationale pentru pace.
Împreuna cu sotia lui - Michelle, mai multe sute de angajati, jurnalisti si forte de securitate, presedintele Obama a trebuit sa utilizeze o coloana de masini, de la aeroport spre oras, vremea nefavorabile din capitala norvegiana nepermitând folosirea elicopterului. Se spune ca aceasta vizita este însotita de masuri de securitate deosebite, cum Norvegia nu a mai aplicat niciodata pâna acum!
Acordarea Premiului Nobel pentru Pace anuntat la 9 octombrie a fost înca de pe atunci criticat atât pe plan international cat si în SUA. Comitetul Nobel a justificat însa decizia acordarii acestui premiu preşedintelui SUA, pentru " diplomaţie internaţionala şi o extaordinara cooperare între popoare" si în special, pentru viziunea lui Obama într-o lume fără arme nucleare. Astazi se asteapta un discurs al presedintelui american, cu privire la decizia acestuia, anuntata saptamâna trecuta, de a suplimenta cu 30.000 de soldati, razboiul din Afganistan.
Refuzul presedintelui american de a participa la Prânzul traditional al laureatilor cu regele Harald V si suita acestuia, a fost deasemenea înregistrat de publicul norvegian ca deosebit de NEPOLITICOS! Obama a precizat ca vineri trebuie sa zboare înapoi la Washington, contramandând deasemenea si reîntoarcerea la Summit-ul de la Copenhaga, unde a declarat ca va fi doar la data de 18 decembrie, când se vor lua deciziile finale în Conferinta ONU, privind schimbarile climatice.
UPDATE: ora 18

2 comentarii:

  1. Uite, noi suntem cu alegerile, tradarile, scandal si am si uitat ca undeva e pace.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ei, unde e PACE? peste tot e un mic scandal...Sper însa ca macar sarbatrile de iarna sa ne aduca TUTUROR pace-n suflet !
    O zi buna Carme draga!

    RăspundețiȘtergere