luni, 1 martie 2010

Legenda MARTISORULUI

Cu foarte mult timp în urma, Soarele întruchipat într-un barbat chipes obisnuia sa coboare seara pe pamant pentru a dansa hora în sate. Stiind care este noua pasiune a Soarelui, un balaur l-a urmarit si într-una dintre aceste incursiuni pe pamânt, l-a rapit si l-a zavorât într-un beci, în castelul sau.
Pasarile au încetat sa cânte iar copiii nu mai puteau sa râda, dar nimeni nu îndraznea sa-l înfrunte pe balaur.
Într-una din zile, un tânar curajos a decis sa salveze Soarele. Majoritatea oamenilor l-au însotit, dându-i tânarului din puterea lor, pentru a reusi sa învinga puternicul balaur. Calatoria lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. La sfarsitul ultimului, tânarul a reusit sa gaseasca castelul balaurului, unde era întemnitat Soarele.
Si a început o lupta, care a durat zile întregi pâna ce balaurul a fost înfrant. Ranit si la capatul puterilor, tânarul a eliberat Soarele, reusind sa faca fericiti pe toti cei care-si pusesera ultimele sperante în el.
Natura a reânviat, oamenii au reînceput sa zâmbeasca, doar flacaul nu a mai apucat sa vada primavara venind. Sângele cald din ranile sale curgea pe zapada. În timp ce zapada se topea, flori albe, numite ghiocei, mesageri ai primaverii, rasareau din pamântul destelenit. Cand ultimul strop de sânge al tânarului s-a scurs pe zapada imaculata, acesta a murit, fericit totusi ca viata lui a servit unui scop atat de nobil.
De atunci oamenii obisnuiesc sa împleteasca doi ciucuri: unul alb si altul rosu. La începutul lunii martie, barbatii ofera aceasta amuleta, numita martisor, femeilor celor dragi sau fetelor pe care le iubesc.
Culoarea rosie reprezinta dragostea pentru tot ceea ce e frumos si ramane simbolul sângelui bravului tânar. Albul simbolizeaza puritatea, sanatatea si ghiocelul, prima floare care apare primavara.
Semnificati literara a martisorului este: micul martie. Un martie mai mic pe care sa-l purtam la piepturile noastre pentru ca iarna sa fie uitata si noul an sa înceapa.



14 comentarii:

  1. Ce frumoase legende au creat oamenii pentru a reda ce se intampla in natura. Si probabil ca intelegeau mult mai bine decat noi totul, si traiau mai autentic.
    Frumos. Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte frumoasa ca orice legenda,lupta dintre bine si rau,unde ,nu ca-n viata de zi cu zi,binele INTODEUNA invinge!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Calator,
    si eu spun la fel: o viata simpla si direct legata de natura pura, o viata linistita si sanatoasa, un trecut de aur!

    RăspundețiȘtergere
  4. JocoK,
    asa sunt pe placul oamenilor, povestile cu happy end...Dar, chiar si în legenda Martisorului, mai sunt nenorociri - flacaul a murit, nu a mai vazut soarele pe cerul de primavara...

    RăspundețiȘtergere
  5. nu stiam legenda, ma bucur ca am aflat-o! este frumoasa. la multe zile cu soare si bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  6. Donca,
    ti-a placut si martisorul?
    Si tie o primavara frumoasa împletita cu multe realizari!

    RăspundețiȘtergere
  7. CARMEN,a fost uragan ???Nu ai mai zis nimic!!

    RăspundețiȘtergere
  8. JocoK,
    a fost, dar pâna a ajuns în orasul meu i-au scazut proportiile, nu au fost pagube; colegii care fac naveta din München, nu au avut dimineata trenuri, foarte multe au fost anulate;Pe autostrada au cazut copaci, blocând sau chiar provocând accidente; în Falkensee (aproape de granita cu Polonia) a zburat acoperisul unui supermarket; Dar cum spun, la noi, fiecare si-a asigurat lucrurile sensibile în gradini (lampi, suporti de flori) si nu s-a întâmplat nici o catastrofa; suntem si feriti cumva de Alpi.
    O zi buna JocoK :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Tare frumoase sunt legendele! si aceasta în mod special :) Multumim ca ne-ai transmis-o!

    RăspundețiȘtergere
  10. Zana,
    si eu înca ma las fascinata de legendele românesti :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoasa legenda martisorului. Nu o cunosteam. Ma bucur ca ne-ai împartasit-o!

    RăspundețiȘtergere
  12. Giulia,
    cu placere - pentru aceasta este foarte bun internetul :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Frumoasa si interesanta legenda.... insa sunt mai multe... Va doresc un Martie fericit, plin de impliniri si caldura!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. nu am auzit legenda asta pana acum, dar este foarte frumoasa..

    RăspundețiȘtergere